ŠABAC JE NAŠA LJUBAV I NAŠ PONOS

Da li vam srce jako tuče kako se izdaleka približavate Šapcu?

Savski most - Šabac
Savski Most Foto:Nemanja Manjenčić

Da li dok pogledom hvatate obrise svetiljki mosta preko Save imate osećaj da vas žmarci podilaze i da taj isti most ustvari predstavlja sponu između vas i grada gde ste se rodili, živeli i ostavili trag?

Da li vas onako dok slušate radio pa se u uvo zaplete melodija Cicvarića, Starih zvuka, ili onu „Voleo sam u Šapcu kraj Save…“ vremenski vihor, na kratko kao Doroti iz Oza, odvede na mesta kojim su hodili vaši preci ponosno predajući štafetu svojoj deci, a vi, potomak u nizu, blagosloveni željom da Šapcu vratite stari sjaj?

 7. juli Šabac
Autobus 7. juli

Da li ste nekad…

bez povoda počeli da tragate za starim razglednicama našeg grada odlazeći u dane kada je bilo „moderno“ pisati razglednicu prijateljima i slati tek da ih pozdravite? I da iste niste sakrili u neku škrinju na tavanu opet iskrsavaju slike starog Šapca sa Novom robnom kućom u centru gde se slivao živalj na staru autobusku stanicu.

Da li vam zamirišu…

vašarske pljeskavice, šećerna vuna, čujete li ptice u kavezima, Rome koji bezdušno urlaju na megafone nudeći čarape i donji veš, noževe za sečenje kupusa i tocila za oštrenje makaza? Da li vidite Hully Gully damu koja uvija kukovima dok iz vazduha izgleda kao matica kojoj mravi nadilaze Partizanskom ulicom s namerom da posete najpoznatiji vašar u Srbiji?

Da li je od 14 mostova…

na reci Savi slučajno da su baš dva šabačka? U koji ste više zaljubljeni – u železnički ili betonski? Sada vam opet nadolaze slike i pretpostavljam ne možete da se odlučite koji je simboličniji, koji je važniji, koji se ušuškao u srce. Znam.

Da li vam nedeljom…

nedostaju Tržnica ili Živinarnik, ona gangula i graja, ili pak petkom patite za Kvantašem i mirisom sezonskog voća ili tokom cele nedelje mislite na dane kada se svakodnevno može otići do buvljaka iza Poljoprivredne škole gde ste sa malo novca cenjen kupac, mislite da neko grabi vašim korakom po našem Šapcu? Ne dajte! Samo zakoračite.

Šabački muzej Foto: Đorđe Gajić
Šabački muzej Foto: Đorđe Gajić

Da li posećujete…

, barem u mislima, ako ne uživo utvrđenje na Savi, koje je ustvari tu od postanja sećajući na vreme kada se borilo, mirišući na žrtve ali i na oslobođenje 1807.godine kada naširoko poznata varoš zažive i posta nadaleko poznata?

Da li prolaskom…

kroz glavnu ulicu pod ruku sa partnerom oživljavate neki stari par koji se šetao korzoom, u vreme kada se omladina okupljala u odavno preimenovanoj, Maršala Tita ulici? Menjanjem imena samo su zbunili ljude ali miris tih ulica je i dalje isti.

Da li dok hodate…

Sremskom uzdišete jer kaldrma cepa vaše cipele kao što je nekada svim Šapčanima? Budite ponosni na ostatke pa makar i kamen bili, oni udišu više života u grad nego li neke generacije što su.

Pozdrav iz Šapca - Razglednica
Pozdrav iz Šapca

Da li ste ponosni…

na znamenite Šapčane, na inovatore, pisce, lekare,ustanike, da li osećate breme da i vi treba na neki način da doprinesete da se za naš prelepi grad daleko čuje? Radite na tome jer Šabac je vaš onoliko koliko ste mu se dali.

Da li kad čujete…

Trkalište, Kamičak, Bair, Benska bara, Letnjikovac, Živinarnik, Mala. Sve to podseti na naselja jednog grada koji je uspeo da dočeka u svoj zagrljaj svakog ko je bio voljan da mu se prepusti ne očekujući zahvalnost za taj čin? A trebalo je.

Da li..

Abrašević, Hor 66 devojaka, Crkveni hor ili Metaloplastika, Medicinar ili Bisernica ili Cer i Mišar ili…? Toliko toga je Šabac iznedrio i još uvek nudi onima koji žele da vide njegovu dobru nameru.

Šabac - Hor 66 devojaka
Hor 66 devojaka Foto: Arhiva – Riznica Srpska Muzika

Da li vas pitaju za Mali Pariz? Za boeme i kafane, za sve ono prvo što je Šabac dao Srbiji onog vremena – klavir, prozor, apoteka, fijaker, bolnica,… Ne stidite se ako ne možete da nabrojite. Ima toliko toga, recite šeretski.

Da li volite Šabac? Priznajte sebi. I nama. Samo što ćemo biti bezobrazni pa tajnu reći svima jer je važno znati da volite naš grad, i lepo je i nadahnuto i čisto. Ta se ljubav kao ni ostale – ne krije.

Voleo sam u Šapcu kraj Save
Šabac, 1940. godina

Znate li da postoji kao poremećaj emocionalna vezanost za mesto rođenja? Niste znali?! 1991. i zvanično objašnjena od strane g-dina Schroeder-a. Potražite na linku https://en.wikipedia.org/wiki/Place_attachment.

Vidi još:U RAZGOVORU SA ŠAPČANKOM EVROPSKOM KOSTIMOGRAFINJOM

Neki će jednostavno odahnuti, kao što smo i mi, što postoje ljudi koji vole Šabac i koji će učiniti da se za njega samo po dobrom čuje.

Živeli!

Autor: A.Vujević  Foto naslovne: Kristina Ljubisavljević

 

 

Comments are closed.