Šabac partner u projektu “REPLACE” – HORIZON 2020

Do energetske efikasnosti kroz informisanje i motivisanje u kolektivnim akcijama

Grad Šabac je partner u projektu REPLACE, delu EU projekta Horizon 2020 koji ima za cilj podsticanje postepene zamene neefikasnih i starih sistema za grejanje i hlađenje obnovljivim sistemima. Šapčani će u naredne tri godine podeliti svoja iskustva na polju energetske efikasnosti i dati doprinos borbi protiv negativnih efekata koje nose klimatske promene. 

Slobodan Jerotić, direktor JKP “Toplana” Šabac

Pozvani smo da sa kolegama iz još osam zemalja učestvujemo kao partner u projektu. Aktivnosti se sprovode kroz anketiranje i razgovor sa stanovnicima Šapca kako bi uočili sa kakvim se problemima susreću i kako možemo da utičemo na veći udeo obnovljivih izvora energije. Cilj je da pronađemo načine pritisaka na proizvođače koji se bave energetikom kako bi što više obnovljive izvore, uključili u proizvodnju toplotne i električne energije i u svakodnevnom životu objašnjava Slobodan Jerotić, direktor JKP Toplana.

Ideja je da to budu kolektivne akcije kako bi po najpovoljnijim uslovima organizovali nabavku efikasnijih i modernijih uređaja koji troše manje goriva pre svega orijentisanim prema obnovljivim izvorima energije – navode u Toplani.

Cilj projekta je informisati i motivisati krajnje potrošače da svoje stare i neefikasne uređaje za grejanje i hlađenje zamene boljim, ekološki prihvatljivim alternativama. Prednosti su novčane uštede, poboljšanje kvaliteta vazduha, komfora i obezbeđivanju sigurnosti snabdevanja energijom.

Bitan segment projekta REPLACE je problem tzv. energetskog siromaštva. Deo stanovništva koji ima probleme u finansiranju energije, u izmirenju troškova, ima nekvalitetno grejanje koristeći za tu svrhu ono što je na raspolaganju a što se često odražava na kvalitet životne sredine. Naš cilj je da kroz ove kolektivne akcije napravimo i model kako da pomognemo tom delu stanovništva, a u zajedničkom interesu – dodaje Jerotić.  

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Comments are closed.