ŠABAČKO DVORIŠTE GDE NOVOGODIŠNJA ČAROLIJA POČINJE TAČNO U PET – i tako svaki dan!

Ne postoji Šapčanin koji se, prošavši ulicom Prote Smiljanića, nije makar okrenuo ako ne zaustavio, fotografisao i sa osmehom divio najlepše ukrašenoj kući u gradu koja živi svoju priču na broju 119. To je porodična kuća Dimitrijevića. Zorica i suprug joj, Miodrag, već skoro petnaest godina oživljavaju snove o praznicima i s ljubavlju pričaju priču o vremenu darivanja, sitnicama i krupnim stvarima i onome što stoji iza svega toga – o duši i ljudskosti.

Nova godina u Šapcu
Kuća sa najlepšom novogodišnjom rasvetom u Šapcu

Kako je sve počelo…

“Mikica je po profesiji električar i već godinama radi u Berlinu. Posećujući ga, mogli smo ugledati svuda kuće sada poput naše, koje za vreme praznika prosto ne daju da napravite korak privlačeći svojom svetlošću. On električar i ja romantičar došli smo na ideju da to pokušamo i u Šapcu. Da dovedemo tu novogodišnju čaroliju kod nas. Počeli smo sa kupovinom pre petnaestak godina i svake naredne obogaćujemo kolekciju novim svetlećim figurama i lampionima, jelkama ili ukrasnim drvećem. Kad nešto sa ljubavlju radite…eh..”

Nova godina u Šapcu
Irvasi u Šapcu

Neko bi pomislio na gastarbajterski momenat dokazivanja ali glavni razlog za postojanje “novogodišnje kuće” leži u tome što Zorica i Miodrag nemaju dece, a kuća kao takva prosto magnetski privlači najmlađe, mameći dečiji iskreni osmeh, želju da dotaknu i slikaju se pored irvasa, deda Mraza ili dok ne dočekaju da im sve dugine boje ne premile promrzlim obrazima od lasera koji su postavljeni svuda. Dakle, iza svega leži ljubav i potreba za činjenjem i usrećavanjem drugih. Plemenitost i velikodušnost.

Nova godina u Šapcu
Novogodišnja družina na okupu

“Ovo kod nas izaziva ushićenje, radost, sreću i osmeh. Mi živimo ovu novogodišnju bajku. Svake godine prve nedelje decembra počinjemo sa postavljanjem dekoracije. Izvlačeći iz kutija brižljivo upakovane figure svake godine pravimo novi raspored jer svaka figura je kupljena pojedinačno ali jedino skupa, kad se povežu, rade. Mikica je zadužen za majstorski deo, ali se i te kako razume i učestvuje u tome gde ćemo šta postaviti i šta ćemo kupiti. Četiri do pet dana nam je potrebno za kompletnu postavku. Za sada.” – šeretski priča Zorica.

Nova godina u Šapcu
Novogodišnji kutak

Od ove godine uveli smo novogodišnji kutak koji se nalazi u dnu dvorišta gde se ispod ukrašenog trema može sesti i uživati u pogledu na put do kapije osvetljen poput zvezdane staze. Šta mislite gde smo radili intervju? U pravu ste. Upravo tu. Taj deo će već naredne godine biti obogaćen simbolima gorenja vatre i čeka ga kompletno sređivanje. Ali to je iznenađenje! PST!

Nova godina u Šapcu
Magija počinje tačno u 17h

Kada se postave u raspored koji žele da ostane, Mikica kreće sa povezivanjem svih lampica, figura i lasera na tajmere koji oživljavaju čaroliju svakoga dana tačno u 17 časova i gase u 22 časa. I tako sve do posle Savindana kada cela magija prestaje i ustupa mesto zimi i njenim kandžama.

Nova godina u Šapcu
Još magije

“Kako spolja tako i iznutra. Ukrašavamo celu kuću, kitimo jelku, a za Novu godinu okupljamo se porodično na velikoj proslavi sa rodbinom i prijateljima. Začinjeno s puno smeha i šale. I naravno, klope! Dobro prođu i oni koji pomažu Mikici i meni u ukrašavanju dvorišta, bude to uživancija. Mi smo radosni kao deca kada dođe decembar. Za nas praznici stižu ranije!”

I još malo magije

Dvorište ima preko kilometar ukrasnih lampica razastrtih posvuda, sa puno pažnje i ukusa. Devet irvasa, jednog konjića, pet deda Mrazova, dva Sneška Belića, nekoliko zvezda padalica i četiri lasera čine ovo dvorište najlepšom šabačkom prazničnom bajkom. Leti ćete se okrenuti takođe gledajući u dvorište. Ali zbog cveća, raznovrsnosti biljaka i eksplozije boja koje Zorica s posebnom pažnjom neguje.

Srećni vam praznici

I mogli bismo tako još dugo. Da nas zima nije opominjala na svoje postojanje dok su nas odblesci lampica svojim lepljivim prstima držali da ne krenemo. Bio sam deo čarolije bar na kratko, ali sam shvatio dve stvari: prva, da u svima nama, ma koliko godina imali, čuči dete koje vapi za radošću i zabavom i drugo, da postoje ljudi koji na ovaj način govore koliko su svetli i blještavi iznutra.

Uključite svoje lampione. Bili oni oko vas ili u vama. Srećni vam praznici.

Autor: Aleksandar Vujević

Comments are closed.