PRVI SERTIFIKOVANI ORGANSKI PROIZVOĐAČ U ŠAPCU – ARONIJA DIMITRIĆ

Organska hrana

Proizvodnja nezagađene, na prirodan način gajene, takozvane organske hrane u svetu je potreba, a ne samo trend. U Austriji, gde je 15 odsto poljoprivredne prozvodnje organska hrana, može se dobro i zaraditi. Međutim, u Srbiji gde je svega jedan odsto hrane proizvedeno kao organska, pitanje je koliko je to sada i isplativo. Tu potrebu i svest o značaju organske proizvodnje, je pre pet godina prepoznao Željko Dimitrić, medicinski tehničar po struci koji je krajem decembra 2013. godine posadio 1.400 stabala aronije  na porodičnim imanju od 70 ari površine.

Prvi sertifikovani organski proizvođač
Aronija Dimitrić – Prvi sertifikovani organski proizvođač

“ Bavimo se proizvodnjom matičnog soka od aronije, hladno cedjenog i pasterizovanog u roku od 12 sati od branja aronije. Taav proces garantuje visoki kvalitet matičnog soka imaksimalnu koncentraciju svih korisnih sastojaka soka aronije”.

“Znam da mogu da uberem bilo koju biljku i dam je svom detetu i ostalim članovima porodice. Ljudi znaju kakav sam, veruju mi, jer se dobar glas daleko čuje. Svako ko je kupovao od mene ili sarađivao sa mnom može to da potvrdi. Koliko god proizvedem, znam da ću sve prodati. Kupci prepoznaju kvalitet i mnogi me zovu, jer ne žele da uzimaju od drugih, već čekaju moju aroniju. Ukoliko si pošten u svom poslu i imaš kvalitetnu robu, ne treba da strahuješ.”- istakao je Dimitrić.

Prvi sertifikovani organski proizvođač

“Sa ponosom mogu da istaknem da je proces sertifikacije završen i da smo postali prvi sertifikovani organski proizviđač na teritoriji Šapca”. Parcela na kojoj je aronija nije tretirana 15 godina nikakvim hemijskim sredstvima, takođe je okružena šumom, zaštićena je od svih zagađivača. Prošle godine je koristio organski stajnjak, a ove je počeo sa primenom mikrobioloških đubriva koja su dozvoljena u organskoj proizvodnji, poput slavola.

Vidi još:ARONIJA IZ POCERINE ZAVRŠAVA U SOKU

Sertifikat o organskoj proizvodnji
Sertifikat o organskoj proizvodnji

“Aronija Dimitrić” proizvodi matični sok od organske aronije, hladno ceđen i pasterizovan, bez dodataka vode, šećera, boja, arome, konzervansa. Pored soka, proizvode slatko, čaj i rakija, a  u planu je i proizvodnja vina i likera”.

Da bi svoje znaje i posao unapredili, posećiju i stručne seminare vezane za organsku proizvodnju, gde smo bili učesnuci Međunarodnog festivala organskih proizvoda, Biofest u Subotici, održanog pod sloganom „Želim biti 100% organic“, stekli nova znanja i razmenili značajna iskustva sa drugim proizvođačima organskih proizvoda.

Proizvode organske aronije možete naručiti preko telefona 00381641381349 (Željko), profila ili stranice “Aronija Dimitrić” na Facebook-u, a u Šapcu se može naći u piljarnicama Jokić (Bare), Veliki park 015 i Avdalović (Mačvanska), kao i u vecim marketima “VUM”, Centar, Livade, Letnjikovac, Triangla.

Comments are closed.