SEZONA “BRANJA” PUŽEVA

Za par sati “branja” puževa, može da se zaradi i do nekoliko hiljada dinara. Dovoljno je, rano ujutru po kiši, poneti štap i kesu i otići do obližnje poljane, šumarka ili rečice i berba može da počne.

-Puževe sakupljam u blizini naselja gde živim, uglavnom pored obližnjeg kanala. Ponekad krene cela porodica – muž, ja, deca, što više ruku to bolje i brže. Ranije smo za kilogram puževa dobijali 75 dinara, sad je cena pala pa se otkupljuju za 50 dinara. Kad je dobra berba, može da se za dva-tri sata nakupi i do pedesetak kila. Ovih dana zahvaljujući kiši puževa ima dosta, samo treba znati gde ih tražiti a da se puno ne šeta. Ove liske rena su pravi “rasadnik” za puževe posle kiše – objašnjava iskusna “beračica” šezdesetrogodišnja Slavka Petrović iz Šapca.

Nekoliko sati je dovoljno da puževi sabrani za otkup izgube na težini, pa je najbolje predati ih odmah dok se ne ocede od vode.  

-Kad je ovako kišno proleće, može lepo da se zaradi. Sezona počne u aprilu i potraje do druge polovine juna. Ustanem pre svitanja i ako pada kiša, krećem u puževe. Dok ostatak porodice još spava, ja se već vratim iz “berbe”. Sakupljanje mu dođe ko jutarnja gimnastika, samo što još i padne koja “hiljadarka” – smeje se Slavka.

Comments are closed.