SINDROM SLOMLJENOG SRCA – kad ljubav može da ubije?!

Srce je sinonim  za nešto što je središte svega i nesumnjivo ima najveću simboličnu vrednost za naš emocionalni život. Njegov neprekidni rad je osnova života, a prestanak je najznačajniji znak smrti. Kada opisujemo strah, bes, radost, često kažemo: „Srce mi je stalo od uzbuđenja“, „nešto hladno me je steglo oko  srca“, “srce mi je zaigralo od sreće“…Pa se postavlja i pitanje da li boli srce koje je ostavljeno, može li se ono zaista slomiti i od slomljenog srca umreti? Od narodnih uverenja, filozofskih opusa, preko epskih i ljubavnih pesama, pa do otkrića savremene nauke, možemo sa sigurnošću reći da se ne radi o romantičnom mitu.

Stres

Odavno je utvrđeno da različiti emocionalni šokovi mogu biti okidači za iznenadnu, ali reverzibilnu slabost srčanog mišića, tako da srce postaje idealna meta anksioznih, paničnih, hipohondričnih i depresivnih poremećaja. To stanje oponaša simptome srčanog udara zbog čega pacijenti u takvom stanju često i dobiju pogrešnu dijagnozu masivnog srčanog udara. No, ova bolest javlja se kod pacijenata koji nemaju ranije evidentiranih problema sa koronarnim arterijama. Sindromu slomljenog srca s tim povezanim simptomima tipično prethodi iznenadan emocionalni ili čak fizički stresor. Javlja se iznenadni bol u grudima i/ili  plitko i ubrzano disanje nakon doživljavanja akutnog emocionalnog ili fizičkog stresa. Nasuprot burnoj reakciji, na tužne  vesti i gubitke može se reagovati povlačenjem u sebe, bezvoljnošću, gubitkom želje za životom, pa se tugujući  može umirati mesecima, pa i godinama.

Slomljeno srce

Kod nekih ljudi se na neočekivani, iznenadni i intenzivni stres javlja odgovor otpuštanja velike količine adrenalina i noradrenalina u krvotok. Te količine hormona mogu štetno delovati na srce budući da je adrenalin zaslužan za povećanje broja otkucaja srca. U tim situacijama, javljaju se simptomi slični kao kod srčanog udara.

Ovo stanje se još naziva i stresom izazvana kardiomiopatija, takotsubo kardiomiopatija ili, kolokvijalno, ˝sindrom slomljenog srca˝. Zanimljivo je da je naziv takotsubo kardiomiopatija dobijen jer izgled leve komore kod pacijenata s tim stanjem podseća na posudu koja se koristila u Japanu za hvatanje hobotnice (tako na japanskom znači hobotnica, a tsubo znači posuda).

Kako se nosite sa stresom?ilustracija)

Čovek je oduvek bio sklon da svoje pozitivne i negativne odnose sa okolinom “prima k srcu”, da absorbuje negativnu energiju u svojim grudima kada ona poput obruča steže  srce. O povezanosti stresa i smrti od hronično slomljenog srca govore mnogobrojna klinička istraživanja koja upućuju na zajedničku patofiziologiju depresije i kardiovaskularnih bolesti koje se vrte u začaranom krugu, gde jedan od ovih entiteta podstiče nastajanje i napredovanje drugog.

Najteži bol prouzrokovan smrću ili odvajanjem od voljene osobe nekad je toliko jak da tugujuća osoba skonča neposredno ili nedugo nakon nastanka događaja koji je taj bol izazvao. Smrt jednog supružnika, nakon dugogodišnjeg skladnog braka, često prati brza smrt drugog, tugujućeg. Ljudska usamljenost i gubitak ljubavi, mogu biti istinski pokretači naučno potvrđenih fizioloških promena u organizmu etiopatogenetski povezanih sa bolestima kardiovaskularnog sistema.

labudovi

Labudovi su plemenite životinje koje povezuje ljubav za ceo život. Oni tokom života imaju samo jednog partnera. Ako jedan umre, drugi umire nedugo za njim, slomljenog srca..

dr Biljana Pavlović, psihijatar

Comments are closed.