UŠTEDA ENERGIJE I NOVCA

Grad Šabac je još 2010. godine započeo realizaciju Projekta energetske efikasnosti i od tada zajedno sa Skupštinama stanara finansira izradu toplotne izolacije. Nove fasade doprinele su lepšem izgledu grada, a Šapčani su počeli da štede i energiju i novac.

Kada se govori o energetskoj efikasnosti, najpre se misli na mere koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, kako za grejanje u zimskim mesecima, tako i za hlađenje u letnjim mesecima. Razlika između zgrada koje čekaju rekonstrukciju i onih koje su dobile novu fasadu je velika. Radovi se izvode brzo i osiguravaju dug vek fasade i jeftino održavanje.

Izrada podrazumeva postavljanje tzv. DEMIT fasade: oblaganje stroporom debljine 10 cm i obradu akrilnim malterom. Demit fasada je popularna iz više razloga: smanjuje troškove gradnje jer se radi na tanji spoljašnji zid (21 ili 25 cm), postavlja se veoma brzo i relativno je jeftina jer fasadu prethodno nije potrebno malterisati. Ako se izvede kvalitetno, vek trajanja je oko 30 godina. Takođe, završni radovi podrazumevaju zamenu postojeće vertikalne i horizontalne limarije kao i bojenje bravarije na zgradi.

Stanari zgrada na kojima je urađena nova energetski efikasna fasada slažu se da je konfor koji su na ovaj način dobili nemerljiv – zimi kada temperatura vazduha padne ispod nule, ali i leti kada su velike vrućine. Izrada izolacije, iako finansijski nemala investicija, isplati se već posle nekoliko grejnih sezona. Кoliko se na ovakav način uštedi najbolje pokazuju računi za zimske mesece pre I posle izolacije. U najvećem broju slučajeva, računi za utrošenu električnu energiju i daljinsko grejanje su za 20 – 30 odsto niži nego u periodu pre izrade izolacije.

Nastavkom realizacije Projekta energetske efikasnosti Grad Šabac i dalje prednjači među gradovima u Srbiji. Dobri rezultati postignuti su velikim delom i zbog uspešnog i stalnog promovisanja mera energetske efikasnosti i benefita koji se na taj način ostvaruju.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Comments are closed.