SUBVENCIJE ZA ZAMENU STOLARIJE

Konkurs za građane koji žele da uz subvenciju države zamene stolariju na stanovima i kućama biće, prema najavama iz resornog ministarstva, raspisan sredinom juna meseca, dok će konkurs za kompanije koje će izvoditi te radove biti raspisan za oko dve sedmice. Na konkurs Ministarstva rudarstva i energetike, javilo se ukupno 88 lokalnih samouprava, a 74 su dostavile kompletnu dokumentaciju.

Građani će praviti plan i pribavljati predračun potrebnih radova. Firme koje će ugrađivati stolariju i izvoditi radove termoizolacije, biće izabrane prema strogo definisanim kriterijumima. Predračuni će se predavati u lokalnim samoupravama posle čega će stručne komisije izlaziti na teren. Sledi isplata novca građanima, prema oformljenim listama. Prvi ugovori, očekuju se već krajem jula meseca.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović, održala je 24. maja u Nišu, sastanak sa načelnicima Upravnih okruga na temu sprovođenja energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama i primeni zakona iz oblasti rudarstva i energetike.

Posebno je bilo reči o punoj  primeni Zakona o energetskoj efikasnosti i Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, čiji se efekti očekuju u narednom periodu. Zakon o energetskoj efikasnosti od izuzetnog je značaja za sve lokalne samouprave. Po ustaljenoj praksi, o temama koje se direktno tiču svih naših građana, razgovori se vode najpre sa načelnicima Upravnih okruga,koji dobijene informacije i instrukcije dalje prosleđuju lokalnim samoupravama.

U svom obraćanju prisutnima ministarka Mihajlović je između ostalog istakla da je važno da građani i građanke osete benefite zelene Srbije i razvijene Srbije, koja će manje trošiti električnu i toplotnu energiju i biti konkurentna. Iz tog razloga doneta su dva zakona koji će pomoći u realizaciji projekta zelene Srbije.

 “Sada pravimo rang-listu, a nakon toga je ogroman posao na opštinama i gradovima, da relativno brzo, sredinom juna, raspišu javne pozive za privredne subjekte koji će se baviti zamenom stolarije, a zatim i drugi javni poziv ka građanima i građankama koji žele da učestvuju. Podsećam, 50 odsto plaća država sa opštinom, a 50 odsto domaćinstvo. Naše projekcije kažu da prve ugovore možemo imati krajem jula i početkom avgusta, a da do kraja godine vidimo određene rezultate – zamenjene prozore, izolaciju. Nakon toga nam sledi masovnija realizacija, razgovaramo sa međunarodnim institucijama, jer govorimo o nacionalnom cilju za čiju realizaciju ćemo sledeće godine opredeliti minimum 100 miliona evra. Pričali smo i o korišćenju solarnih panela, pojednostavili smo zakon i sada u četiri koraka možete postaviti panel. To nije samo pitanje nižeg računa, već pitanje zelene energije i očuvanja životne sredine. Naša vizija je da do 2050. imamo 50% energije proizvedene iz zelene energije. Da pokažemo da smo jaki i sposobni da sprovedemo ovako važne projekte koji će dati rezulat na nivou cele Srbije”, rekla je ministarka Mihajlović.

U razgovorima su  učestovali načelnici Nišavskog, Južnobačkog, Šumadijskog, Borskog, Raškog i Mačvanskog upravnog okruga. Zaključeno je da su načelnici dobili značajne informacije i smernice kako bi se zakoni iz ove oblasti efikasno primenili u praksi,a sve u interesu boljitka za građane Srbije. Istaknuta je i odlična saradnja Ministarstva rudarstva i energetike i Upravnih okruga. Efekti primene biće vidljivi u narednim godinama, a sve aktivnosti su u funkciji očuvanja čovekove životne i radne sredine, stoji u saopštenju Mačvanskog upravnog okruga. G.S.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Comments are closed.