SUDBINA PLANINE STARICE I DALJE NEIZVESNA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST EVROPSKE ZELENE PARTIJE

Kao što smo i pretpostavljali, jučerašnja poseta Majdanpeku ministarke Zorane Mihaijlović i planini Starici, uprkos velikim najavama, donela ništa novo. Ponovo nam je pokazala da naša Vlada i naši ministri zastupaju interese stranih investitora i da ih pitanja građana uopšte ne zanimaju. Ministarka je najavila da će na Staricu dovesti tim stručnjaka koji će zainteresovanim građanima odgovoriti na sva pitanja o sudbini planine. Naravno da ništa novo nije rečeno, nismo saznali granice koje su predviđene za rudarenje, razlog rušenja i daljeg miniranja, sudbinu grada Majdanpeka.

Ako sruše Staricu, srušiće poslednji bedem zaštite Majdanpeka, nestaće jedan grad!

Nije nam odgovorila ko je svojim potpisom ovo dozvolio, koja je korist države Srbije i njenih stanovnika od toga što će kineska firma isisati svo zlato, izvući sav bakar i ostaviti pustoš za sobom!

Evropska zelena partija je predala zahtev Vladi Republike Srbije u kojem tražimo uvid u Ugovor o strateškom partnerstvu sa kineskom kompanijom Ziđin kako bismo saznali šta je sve dato uz rudnik u Majdanpeku. Odgovor još nismo dobili. Ljudi na Starici kampuju već tri meseca, čuvaju svojim telima planinu izloženi raznim pritiscima, ucenama pa i fizičkom nasilju od strane privatnog obezbeđenja kineske kompanije.

Imaju našu punu podršku i pomoć u svakom smislu.

Evropska zelena partija

Comments are closed.