Tajne uspeha Boris Beker otkrio ključne detalje saradnje sa Novakom

Boris Beker gost je Kine gde je otvorio Tenisku akademiju u Šenženu, a po dolasku otkrio je zanimljive detalje saradnje sa Novakom Đokovićem.

Novak Đoković i Boris Beker
Novak Đoković i Boris Beker

“Novaka sam profesionalno upoznao kada je imao 25, 26 godina, već je bio potpuno opušten što se tiče privatnog života. Kada to kažem, mislim da je veoma važna hemija i da postoji poštovanje. Kada provodite mnogo vremena zajedno, bolje je da poštujete čoveka sa kojim radite. Za mene je važno da znam kako on funkcioniše, treniranje jednog momka je lična, gotovo intimna stvar. Stvarno morate da budete otvoreni jedan prema drugom, zbog svega što je moguće da se dogodi sutra”, rekao je Beker za “South China Morning Post”.

On je otkrio da im je bilo neophodno šest meseci kako bi se potpuno razumeli.

“Mislim da sam ga konačno stavio pod svoja ‘krila’ prvi put 2014. na Vimbldonu. U mojoj kući, u mom dvorištu, u mojoj dnevnoj sobi, konačno je naučio nekoliko stvari za koje nije čuo ranije. I kada završio turnir kao pobednik, moglo je da se kaže kako naša veza funkcioniše. On voli da sluša, prati sve što želim da uradi, sa te strane, pravi je profesionalac”, naveo je Beker.

U svojoj autobiografiji, Beker je naveo da vrhunski igrači teško postaju dobri treneri.

“Kada imate uspeh kao igrač, onda posle najbolje razumete igru iznutra. Sve zavisi od vaše ličnosti i godina, ali najveći problem sa vrhunskim igračima koji postaju treneri nije u njima, već u onima koje treniraju. Morate da budete egoistični i fokusirani kao igrač, a kod trenera mora da bude obrnuto. Morate da sazrite kao osoba i da razumete jedno – ako hoćete da budete uspešan trener, nije do vas, nego do osobe koje trenirate”, otkrio je Beker.

Zbog saradnje dvojice velikana, postavlja se pitanje, ko je bolji, Beker ili Novak na vrhuncu?

“Ne želim da izgubim posao, zato neću da vam odgovorim na ovo pitanje! Njegov pedigre je priča za sebe. On igra više sa osnovne linije, ja sam bio ofanzivniji, ali mislim da igra ofanzivnije otkad sarađujemo, brže dobija mečeve. Na sporijim podlogama bio bi on bolji, na bržim, mislim da bih imao šansu”, zaključio je Beker.

Vest Blic/ Foto Julian Finney/Getty Images Sport

Comments are closed.