TOPLANA – PARTNER GRAĐANIMA

Šabac je jedan od pet gradova u Srbiji čije toplansko preduzeće koristi obnovljivu energiju a Toplana se razvija kao sistem daljinskog grejanja četvrte generacije 4GDH.

U 2020. godini popust “Toplane-Šabac” na troškove priključenja na gasovodnu mrežu iskoristilo je više od 200 Šapčana. Akcija je nastavljena i ove godine, a kapacitet gasovoda omogućava priključak za još oko 6 hiljada domaćinstava.

Šabac

Kotlarnica na biomasu koja je instalirana u naselju Letnjikovac omogućava grejanje u OŠ “Stojan Novaković” i Centru za stručno usavršavanje. U ovoj godini planirana je njena nadogradnja, odnosno postavljanje još jednog kotla. Na ovaj način bi se omogućilo povezivanje još nekoliko objekata na daljinsko grejanje a kroz korišćenje obnovljivih izvora energije.

Izgradnjom malih sistema daljinskog grejanja, u planu za 2021. godinu je izrada studija za upotrebu otpadne toplote iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Osim toga, razmatra se upotreba otpadne toplote iz drugih energetskih postrojenja u gradu. Sve ovo za cilj ima smanjenje potrošnje energije, troškova grejanja i očuvanje životne sredine.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

S.G.

Comments are closed.