TRI VEKA STARA KNJIGA – BLAGO KOJE ČUVA NAŠA BIBLIOTEKA!

Tamo gde se tišina poigrava, lepršajući redovima gusto naslaganih 200000 knjiga, duboko smeštena u riznicu nacionalne vrednosti počiva viševekovna knjiga Pravila molebnaja (Srbljak) iz 1761. godine, najstarija sačuvana knjiga Biblioteke šabačke.

Knjiga stara tri veka
Knjiga stara tri veka

Ova knjiga uplovila je u odaje naše biblioteke 2016. godine kao dar gospođe Mirjane Marinković, a iz privatne biblioteke Borivoja Marinkovića, profesora srpske književnosti XVIII veka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i pasioniranog kolekcionara stare i retke knjige.

Srbljak je posebna vrsta zbornika koji sadrži originalna dela starog srpskog crkvenog pesništva — službe i žitija kanonizovanih Srba. Nema strogo utvrđeni sastav. Izbor tekstova koji čine pojedini Srbljak zavisi od želje naručioca pa ih je zbog toga nemoguće tipološki razvrstati. Ne zna se kad je došlo do izdvajanja službi srpskim svecima u zaseban zbornik niti kad je i kako je taj zbornik dobio ime Srbljak.

Prvo izdanje knjige koje je priredio episkop aradski Sinesije Živanović na ruskoslovenskom jeziku pod naslovom Pravila molebnaja svjatih serbskih prosvjateiteljej objavljeno je (u Rimniku, u Rumuniji, 1761., drugo izdanje u Veneciji, 1765.).

Najstarija knjiga kao takva zaslužuje da bude pohranjena u najstarijoj ustanovi kulture u gradu i jednoj od prvih biblioteka u Srbiji. Digitalno izdanje knjige možete pronaći u najskorije vreme u digitalnoj verziji na sajtu biblioteke.

U zgradu Vladičanskog dvora,sadašnju zgradu biblioteke, Biblioteka je smeštena od 1955. godine. Uprkos osavremenjivanju i mnogobrojnim adaptacijama prostora a usled sve većeg bibliotečkog fonda, nisu se dobili očekivani i potrebni kapaciteti. Iz tih razloga 2007. godine počinje gradnja aneksne zgrade Biblioteke šabačke koji je svečano otvoren u oktobru 2015. godine. Izgradnja Aneksa, prvog namenskog prostora u istoriji Biblioteke, doprinela je adekvatnom smeštaju i zaštiti fonda, što pre svega omogućava još uspešniji rad ustanove, a danas čuva u svojim nedrima najveća izdanja književnosti.

 Sto sedamdeset godina Biblioteke šabačke – od postanja pa do danas…

Od 1847. godine, kad Čitalište šabačko počinje sa radom, do Biblioteke šabačke u Vladičanskom dvoru i nove aneksne zgrade danas,  prošlo je punih sto sedamdeset godina. U tom fizičkom i vremenskom prostoru pređen je put od Čitališta, Čitaonice, Knjižnice, Biblioteke (okružna, opštinska, matična). Od nastajanja do nestajanja (1914. izgoreo je sav bibliotečki fond) sa usponima i padovima pa sve do umnožavanja (iz bibliotečke strukture započet je pozorišni život u Šapcu, postavljene osnove Muzeja i Arhiva).

Biblioteku šabačku čine odeljenja, fondovi i zbirke: bogata zbirka periodike, stara i retka knjiga, programi kulture, oko 12000 aktivnih korisnika. Biblioteka se posebno prepoznaje svojim Zavičajnim odeljenjem kao riznicom zavičajnog pisanog blaga i posebnom zbirkom stare i retke srpske knjige koja broji 465 primeraka, a dvanaest knjiga zbirke su na Listi stare i retke knjige, utvrđenog kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Rukopisi Oskara Daviča ili Letopis Šapca i Dnevnik prote Gliše Babovića, izdvojene su vrednosti Biblioteke šabačke.

Biblioteka šabačka za misiju ima građenje i čuvanje identiteta i tradicije, ali kroz usvajanje novina i prednosti savremenih informacionih centara. Šapčanima su na raspolaganju svi bibliotečki fondovi, međubibliotečka pozajmica, Akademska mreža, KOBSON, kao i druge baze podataka. Zahvaljujući duhu savremenog doba, Biblioteka šabačka  je dostupna čitalačkoj publici bogatim sadržajima i izvan svoje fizičke adrese – elektronskim katalozima opšteg i zavičajnog fonda, hiljadama  digitalnih stranica zavičajne građe, veb-sajtom ustanove i veb-sajtom za mlade Knjigožderi – jedino preterivanje koje ne škodi.

Programi Biblioteke su šarenoliki –  književni susreti, svojevrsna antologija najuglednijih pisaca, likovne i dokumentarne izložbe, niz radionica i programa za decu i mlade, kao i probrana izdavačka delatnost.

Blaga su tu da ih otkrijemo. Neka su tik blizu nas. Jedno od njih nalazi se u našem gradu, u Masarikovoj 18.

Mi smo vam iscrtali mapu – neka vas moždane vijuge izvedu na pravi put!

Autor: A.Vujević

Comments are closed.