U Šapcu 800 akademaca bez posla

Posao u Šapcu

Prema podacima Nacionalne sluzbe za zapošljavanje u Šapcu na posao čeka 11.692 lica. Među njima je čak 779 visokoobrazovanih, što je oko 7 odsto. Trećina akademaca sa sedmim stepenom stručne spreme su diplomirani ekonomisti. U stopu ih prate diplomirani pravnici. Za razliku od njih, profesora matematike i fizike uopšte nema na evidenciji NSZ-a.  U šabačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da u školama imaju problema sa deficitom ovog kadra, pa nije retkost da ih zamenjuju čak i maturanti gimnazije.

Diploma 2

Iako se kao deficitarna zanimanja često navode IT stručnjaci i programeri, u šabačkoj filijali ističu da to kod nas ipak nije slučaj i da ne postoji velika potražnja za ovim profilima.

Zanimljivo je da na evidenciji u Šapcu nema nijednog profesora ruskog jezika, pa je ovo mesto i dalje upražnjeno jer se službi nedavno obraćala jedna šabačka škola.

Statistika je naročito nepovoljna za profesore srpskog jezika i književnosti kojih je trenutno 18 na čekanju za posao. Prema rečima Liljane Stojanović, direktorke Osnovne škole Janko Veselinović u Šapcu,  redovni konkursi jesu stornirani sa uredbom Vlade koja je doneta pre nekoliko godina, ali škole upošljavaju profesore na određeno vreme.

„Škola ne može da funkcioniše bez stručnjaka i mi smo u obavezi po posebnom kolektivnom ugovoru da prvo zapošljavamo profesore sa liste tehnološkoh viškova. Kada su u pitanju nastavnici srpskog jezika i književnosti, tu su potrebe za zamenama veoma frekventne zbog bolovanja ili odlaka na porodiljskoˮ, kaže Liljana Stojanović, direktorke Osnovne škole Janko Veselinović u Šapcu.

Da je profesorima otežan put do posla, potvrđuje i Ana Matić, koja već deset meseci pokušava da se zaposli.

„Diplomirala sam pre deset meseci, i od tada aktivno tražim posao. Biografiju sam ostavila u gotovo svim školama u gradu, javljala se na konkurse, ali su sva radna mesta popunjena. Menjala sam jednu profesorku u srednjoj školi, ali to je trajalo samo mesec dana“, kaže Ana Matić.

Ona dodaje da većina pita za prethodno iskustvo u struci, pri čemu poslodavci očigledno zaboravljaju da se od nečega mora početi.

Comments are closed.