ULIČNO VEŽBANJE – ŠABAC DOMAĆIN MEĐUNARODNOG TAKMIČENJA!

Akrobacije u vazduhu, zgibovi, “propadanja”, atraktivni sklekovi, balansiranja raznih vrsta, a sve to pod otvorenim nebom – do skoro ste mogli da gledate samo na TV-u ili na youtube-u. Međutim, mlada, talentovana i nadasve poletna i motivisana grupa, poklonika ovog ekstremnog sporta, sve ove stvarčice od skoro izvodi i u našem lepom gradu. Sebe nazivaju Udruženje ekstremnih sportova  “Sportska zona” – a njihova umetnost je street workout iliti – ulična gimnastika. Za “Zoru” specijalno govore predsednik kluba Željko Dimitrić i mladi sportista Strahinja Damnjanović:

Nemanja stanković

-Ovaj sport je generalno u ekspanziji, ako posmatramo Srbiju. Počeli smo po ugledu na druge gradove, jer smo shvatili da postoji interesovanje i kod nas. Kako oni, tako i mi, mic po mic i evo, članstvo kluba konstantno raste – priča nam Željko. -Mlado smo udruženje, ali imamo ambiciozne klince koji vole uličnu gimnastiku. Tu smo da im pomognemo.

Iako se aktivno ne bavi ekstremnim sportovima ove vrste, nešto drugo ipak mu budi adrenalin: Željko vozi snowboard i skače “bandžijem” i ima želju da isproba još mnogo toga.

Street workout je atraktivna gimnastika na otvorenom, u šta se ubrajaju već pomenuti zgibovi, sklekovi, “propadanja”, raznovrsne figure, stavovi na šakama, a sve u prirodi, na spravama ili bez njih. Srednjoškolac Strahinja govori nam o svojim počecima:

Strahinja Damnjanović

-Krenuo sam pre dve godine, kada je moje telo počelo da se razvija. I ja sam imao želju da se što više razvijem, oblikujem i ojačam. Video sam neke drugare koji su vežbali napolju i počeo sam da vežbam sa njima.

Mladih slični Strahinji koji počinju ili se za sada rekreativno bave ovim sportom ima prilično u gradu. Jedan po jedan prilaze “Sportskoj zoni” koja za sada broji 20-ak članova, a vežba se u Barama, na gradskom stadionu, na Starom gradu…

-Postoje freestyle-ovi gde svako vežba “u svom stilu”, ali kada su takmičenja, onda imaju jasno definisana pravila koja se moraju poštovati. Recimo, tada svako ima dva minuta na raspolaganju da pokaže sve što ume, a treba povezati minimalno 6 elemenata. Vezuju se statički i dinamički elementi, plus akrobacije (okretanje oko šipke za 360 stepeni, salto unapred, salto unazad). Posebno se cene “izdržaji”, tipa stav na šakama i razne vrste “vage” odnosno “poluge” koje se izvode telom. Dobra stvar je i ta što nam za ovo ne treba teretana, nismo u zatvorenom prostoru, nismo ograničeni… Lično najviše volim freestyle i, iako sam skoro imao težu povredu, ne odustajem jer znam da ima još mnogo toga što želim da savladam i naučim – jasan je Strahinja.

Sa prošlogodišnjeg takmičenja koje je održano u Šapcu

U klubu ponekad vlada “sportska konkurencija”, međusobno nadmetanje koje deluje motivaciono. Ipak se svi slažu da je najvažnije pobediti samog sebe i uvek iznova i iznova pobeđivati.

            Klub postoji od januara ove godine, međutim, to ih ne sprečava da u subotu, 19. maja po prvi put u Šapcu organizuju takmičenje ove vrste. Tačno u podne u centru grada skupiće se po prvi put i svoje veštine sugrađanima predstaviti mladi entuzijasti domaćeg udruženja, ali i ne samo oni. Dolaze i gosti sa strane, gradovi se povezuju, što će doprineti promovisanju ove vrste sporta kod nas i sasvim sigurno obogatiti članstvo domaćeg kluba. Takmičari koji žele da se prijave treba da imaju minimum 11 godina, a prijave idu preko facebook stranice, pozivom ili sms-om, sve do subote, neposredno pre početka programa. Detaljnije o predstojećem događaju saznajemo od predsednika Željka:

-Takmičari će biti rasporežđeni u tri grupe:

 • 11-14 godina,
 • 15-17 godina,
 • 18+,

ali će postojati i kategorije:

 • čučnjevi,
 • zgibovi,
 • apsolutni sklekovi,
 • “propadanje”,
 • “normalni” sklekovi,
 • trbušnjaci,

Propozicije nalažu i da postoji kategorisanje i po kilaži:

 • do 72 kg,
 • od 72 do 82 kg,
 • preko 82 kg,
 • plus dodatno opterećenje (teret, tegovi) koje se dodaje.

Pored predsednika Željka, osnivači kluba su još i: Jelena Đurđević, Milan Jokić, Ivan Pajtić, Sanja Nikšić, Dejan Pavlović, Dejan Živković.

A za sve vas koji volite prirodu, sport, rekreaciju, atrakciju, odnosno street workout, i imate smelosti da se oprobate, adresa je jasna: subota, 19. maj, centar Šapca i podijum je vaš. Pobednike čekaju vredne nagrade. Manifestaciju podržavaju sponzori, kao i  Sporstki savez grada Šapca. Čeka vas vaša “Sportska zona”!

(“Šabac – grad sportskih šampiona”. Tekts realizovan u sklopu projekta Grada Šapca .)

Comments are closed.