UMESTO NA LEDU ŠAPČANI SU SE PRE KLIZALI – NA BAČENE KORE BANANA!

Baš na Svetski dan voda imao sam tu čast i priliku da porazgovaram sa našim poznatim borcem za ekologiju, čovekom koji je pre osamnaest godina pokrenuo svoj Ekološki pokret, gospodinom Trifunom Drobnjakom, čovekom koji je prvi doveo ekološku svest u Šabac.

Trifun Drobnjak

Pre svega objasnite nam šta znači  ŠEP. Kako je sve to počelo, zbog čega ste krenuli u ovu nazovimo borbu protiv vetrenjača?

Trifun: Skraćenica ŠEP znači Šabački Ekološki Pokret, da smo u Valjevu bilo bi VEP,tako se mi šalimo. Može se reći da on šepa, jer svi ti pokreti pomalo šepaju, oni su nevladine organizacije, nepolitičke, nedobitne organizacije i skoro uvek imaju problema, prvo oko toga što moraju da se sučeljavamo sa vlašću jer rade neke poslove što nekad vlastima ne ide u prilog, a nekad vode bitku sa njima iako bi trebalo da sarađuju. Osnovna deviza kod ekološkog pokreta glasi: „Misli globalno deluj lokalno“.

Jedan od mnogobrojnih novinskih članaka

Znači, da svaki ekološki pokret u svojoj lokalnoj zajednici treba da uradi nešto na zaštiti životne sredine, a kada svako učini nešto u svojoj mesnoj odnosno lokalnoj zajednici Srbija će biti bolje mesto za život. Tako smo osnovali naš ekološki pokret pre osamnaest godina, kada je u Šapcu bilo vrlo teško stanje od ekologije. Bio je haos na ulicama, gledajući čisto estetski, a sa druge strane životna sredina je bila strašno ugrožena gasovima koje je „Zorka“ izbacivala, gde su te vrednosti preko hiljadu posto ili čak deset puta bile više od dozvoljenih.

Kako ste uopšte došli na ideju da pokrenete ekološki pokret?

Trifun: Bio sam profesor sociologije, pratio sam trendove u svetu, bilo mi je poznato kada su u pitanju ti alternativni pokreti i udruženja, a i lično meni je smetala ta zagađenost i vode i vazduha jer ne podnosim tu neurednost, tu nekulturu, taj otpad na ulicama. Onda sam se sa dvojicom prijatelja dogovorio da pokrenemo inicijativu, deset nas se udružilo i formirali smo skupštinu i polako krenuli.

Danas ima nekoliko ekoloških pokreta, a Vi ste najstariji ekološki pokret u Šapcu?

Trifun: Ne samo u Šapcu, već i u Loznici, Valjevu i okolini. Osnovani smo sa ciljem da uspostavimo harmoniju između životne sredine i čoveka, da se borimo i za zaštitu vode, vazduha, zemljišta, a ustvari zaštitom svih tih elemenata zaštitićemo čoveka. To je naša misija, misija duga osamnaest godina. Do sada kroz naš pokret je prošlo preko sedamsto članova.

Naše aktivnosti su dvojake prirode, prvo edukativne, na primer, na Svetski dan voda 22. marta smo održali tribinu na temu „Kakvu vodu pijemo“, s obzirom da je zaštita vode veoma značajna i pijaća voda je veoma ugrožena, smatra se da će se jednoga dana voditi ratovi zbog vode. Na tu tribinu pozvali smo građane da dođu, doveli stručnjake iz Vodovoda, Zavoda za javno zdravlje, tako da se suoče oni koji vrše distribuciju vode i oni koji kontrolišu vodu i daju građanima odgovore na pitanja o stanju vode u Šapcu.

Trifun Drobnjak na jednoj od ekoloških akcija

Sem vodom, bavimo se i zdravom hranom, zaštitom vazdušnog omotača, držimo tribine na tu temu. Uglavnom, te tribine su vezane za ekološke datume, Svetski dan vode  22.marta, Dan zaštite planete 5. april, Dan zaštite ozonskog omotača, Dan planina i tako dalje i to je jedan segment edukativni i obrazovni.

Drugi aspekt je na terenu, gde konkretne akcije mi odradimo, na primer za Dan planete Zemlje do sada smo imali praksu da očistimo deo Save.

A recimo za Dan planina, svake godine idemo na Cer, čistimo deo Cera i taj otpad putem kamiona i kontejnera prebacujemo u Šabac i on ide dalje. Povremeno se bavimo i pošumljavanjem, svojevremeno smo sadili u parku. Znači to je naš dvojaki aspekt, tribine i rad na terenu.

Razume se, mi kao pokret, mi smo savest naroda. Kao savest javnosti jer ispred javnosti mi uvek delujemo ako dođe do ugrožavanja životne sredine. Mi smo dužni da zagađivače upozoravamo i pokrećemo ozbiljne aktivnosti, kao što smo ranije pokretali, kao na primer vezano za fabriku „Zorka“ koja je zagađivala životnu sredinu Šapca čak i po deset puta više od dozvoljene vrednosti amonijaka, sumpor dioksida i tako dalje. Mi smo njih čak i tužili, a morali smo jednom i da blokiramo fabriku da su čak morali da zaustave proizvodnju.

Trovači na nišanu

Imali ste vrlo prodorne i upečatljive akcije, svi mediji su to pratili koliko se sećam?

Trifun:  Svi u Srbiji. To su bile udarne vesti kada zaustaviš jednu fabriku, blokiraš je i onda inspektor pod pritiskom, između ostalog i našim, mora da naloži da se zaustavi proizvodnja. Mesec i po dana nisu radili dok nisu došli u situaciju za remont, posle toga su radili još malo i onda su digli ruke jer jednostavno ta fabrika po tadašnjim ekološkim standardima nije mogla da radi. S obzirom da su se ekološki standardi promenili, ta proizvodnja je napuštena, došla je nova fabrika mineralnih đubriva, ali po novim standardima i sa novom tehnologijom. Rade normalno 24 sata, mi ih pratimo, svakodnevno dobijaju izveštaj prisutnosti štetnih gasova, ali je do sada sve u granicama dozvoljenog. Zavod ih kontroliše, imaju šest mernih stanica u gradu kojim se prikazuje prisustvo amonijaka, prisustvo sumpor dioksida, azot oksida i drugih čestica. Ali ne prekoračuju te granične vrednosti. To je tehnologija zasnovana na novim ekološkim standardima i mi smo ispratili  kada su dobijali ekološke dozvole s obzirom da se sada one dobijaju pre  građevinskih.

U akcije su uključeni i najmlađi

Za mnogo toga ste se izborili, vi kao Šabački Ekološki Pokret a sećam se da ste delili preduzećima zeleni i crni list, a šta je sa tim, jel to prestalo da funkcioniše?

Trifun: U to vreme kada je bilo veliko zagađenje, mi smo dobijali više tih crnih listova a manje zelenih. Bilo je situacija da preduzeća neće da prime crni list i mi njima pošaljemo poštom. Ali važno je da mediji to objave i Glas Podrinja i Televizija Šabac.

Isto tako nekoliko godina ste radili u okviru emisije Ekološki mesečnik?

Trifun: Imali smo Ekološki mesečnik na TV As, gde smo išli na teren sa ekipom televizije na mesta gde su ekološke crne tačke. Pokazivali smo i obično uz neku priču, nekad malo i šaljivo i ukazivali da je sramota tako nešto u gradu da postoji, da je to posledica i nemara građana ali i lokalne samouprave što ne čisti. Taj apel je delovao na građane a i na lokalnu samoupravu jer su već sutradan neka preduzeća dolazila i čistila to što smo mi primetili da je ruglo grada. To je imalo efekta jer čim javnost vidi i ukaže na nepravilnosti, niko ne želi da bude prozvan i vrlo brzo se to rešava u pozitivnom smislu.

Brini o vazduhu

Šta je danas problem kada je ekologija u pitanju. Kako gledate sad i kako je to bilo pre osamnaest godina, da li se malo poboljšalo stanje?

Trifun: Znatno se, pogotovo gledano u estetskom smislu, poboljšala situacija u centru grada. Tu je ranije bio svakodnevno otpad, Glavna ulica i Karađorđeva, naročito. Mi smo čak i imali performanse na tu temu, pa smo čistili otpad. Očistimo, uzmemo jedno platno od deset metara i onda sav taj otpad koji očistimo u centru, postavimo na platno i pozovemo javnost na izložbu otpada u čast otpadnika. Pozovemo i televizije da snime, onda i građani dođu i vide šta je: kese otpaci, cigarete, kore banana  – sve to pokupe naši aktivisti. Zato kažemo da je ekologija slika naše naravi.

Danas je drugačije – jednostavno građani vode računa,  a drugim delom su i komunalne službe sada prisutne. Danas su građani pažljivi, postoji svest kod većine ljudi. To je jedan značajan korak za sve nas. Takođe, mnogo je bolje na globalnom planu, naročito kada je u pitanju vazduh, više nemamo zagađivača „Zorka“ mineralna đubriva, on više ne postoji, odnosno sada je „Zorka Elixir“ koja je napravila fabriku po novim standardima i tog zagađenja nema. Iako vidite one gasove, ti gasovi su uglavnom 90% od pare i vrlo malo imaju čestica. Ali toliko malo da je to ono što je dozvoljeno, jer po zakonu stanovništvo je dužno da trpi neki minimum zagađenja koji utiču na zdravlje, jer kada toga ne bi bilo, onda bi sva industrija stala.

Za kraj našeg razgovora, mi Vam u ime našeg internet portala Zorainfo, dodeljujemo priznanje i plaketu kao najstarijem Ekološkom pokretu u Šapcu, koji se već osamnaest godina bori za očuvanje naše životne sredine.

Trifun: Hvala Vam na tome a mi ćemo nastaviti svoju misiju, za dobrobit svih građana, da građanima bude lepše kada izađu u grad, da se bolje osećaju u čistijoj i zdravijoj sredini, a ne da bude kao ranije kada su morali da stavljaju maramice na usta ili da se klizaju na koru od banane ili sapliću na pobacane kese. Nadam se da je ipak danas u odnosu na 2000. godinu, mnogo, mnogo bolje.

 

Autor: Đorđe Damnjanović

 

Comments are closed.