“UŠUŠKANE” ZGRADE ZA TOPLIJE STANOVE I NIŽE RAČUNE

Na dvanaest objekata kolektivnog stanovanja u Šapcu, radi se termoizolacija u okviru Projekta energetske efikasnosti. Fond od dva i po miliona evra opredeljen je za finalizaciju prvog ciklusa Projekta.

U narednim fazama, mere energetske efikasnosti kroz planirane investicije u saradnji šabačke Toplane i građana, biće proširene i dostupne i onima koji su „priključeni na gas“, odnosno distributivnu mrežu prirodnog gasa.

-Nosilac Projekta je JKP Toplana-Šabac koja priprema i organizuje mere energetske efikasnosti. Omogućili smo građanima da novac koji investiraju kroz kreditne aranžmane vrate u periodu od 12 godina. Stanari koji izraze želju i imaju mogućnosti i interesa, otplatu mogu izvršiti i u kraćem vremenskom razmaku.

Trenutno su u toku radovi na 12 stambenih objekata, a ukupno je za sada ugovoreno 40. Fond ciklusa Projekta iznosi 2,5 miliona evra, a u zavisnosti od vrste neophodnih radova, postoji mogućnost da završimo i veći broj zgrada dok se sva opredeljena sredstva ne utroše.

U narednom ciklusu planirano je da se „okrenemo“ i građanima koji su priključeni na distributivnu mrežu prirodnog gasa. Efekte Projekta možemo utvrditi samo tamo gde se meri količina energije koja se proizvede, bilo da se radi o gorivu odnosno prirodnom gasu ili toplanskom sistemu – navodi Slobodan Jerotić, direktor šabačke Toplane. S.G. – D.G.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Comments are closed.