VELIKI POTENCIJAL I PROCENAT REALIZACIJE

          Pojedini energetski projekti koji su u mnogim gradovima ovog dela Evrope još u fazi početnog planiranja, već se odavno sprovode u Šapcu.

Ujedno se preduzimaju brojne aktivnosti kako bi se obezbedili uslovi za realizaciju i implementaciju projekata koji imaju za cilj smanjenje potrošnje energije ali i energetske zavisnosti.

Svakako smo pioniri kada je u pitanju energetska efikasnost zgrada, imajući u vidu da je grad i pre nego je zakonom regulisana obaveza, dosta uložio u izolaciju stambenih objekata. Unapređenje energetske efikasnosti u zgradarstvu, jedan je od projekata koji se realizuju u cilju uštede potrošnje energije, s tim, da Grad ima veliki potencijal iz oblasti obnovljivih izvora pre svega biomase.

          Projekat energetske efikasnosti stambenih objekata započet je 2010. godine. Među prvim zgradama na kojima je urađena termoizolacija bile su  zgrade u Ulici Đure Jakšića br. 23 i Trgu đačkog bataljona br. 14. Ovaj soliter ujedno je i prvi na kojem je stavljena izolacija a gde su stanari u troškovima učestvovali sa 50 odsto, dok je druga polovina obezbeđena iz gradskog budžeta.

Kroz obezbeđivanje ekonomski i energetski nezavisnog sistema grejanja i potrošnje energije, i u ovoj oblasti, Šabac je među vodećim gradovima i lokalnim samoupravama u zemlji.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Comments are closed.