VESELA MAŠINA VREDNIH DOMAĆINA

Stefan Novaković (24) iz Šapca, student pete godine veterine, pauzu između ispitnih rokova koristi za pečenje domaće šljivovice. Dve nedelje trajalo je kupljenje oko tri tone voća koje u kacama čeka na pečenje u kazanu. Prve litre potekle su iz lule, najpre blage rakije koja će kasnije da se prepeče dok ne dostigne 23 grada.

– Sedam dana i noći će potrajati pečenje rakije. Otac je “glavni majstor”, majka je tu za spremanje hrane, osamdesetčetvorogodišnja baka Tomka nadgleda ceo proces. Ja sam tu da pomažem. Sipam šljivu, dolivam vodu, cepam drva…svako ima svoja zaduženja. Bude i naporno kad ostanemo do kasno u noć, ali je i lepo i zanimljivo. Degustacija se podrazumeva. E, kad dođe do toga, “pomoć” ne manjka, tu su komšije i prijatelji – smeje se Stefan. 

Novakovići očekuju najmanje 300 litara čiste domaće šljivovice. Kako kažu, ” prave srpske mučenice – za dušu i gušu”. 

Comments are closed.