Vremeplov

U rubrici Vremeplov vraćamo se godinama unazad i posmatramo događaje koji su obeležili istoriju na današnji dan.

Godine 1891. rođen je leksikograf i prevodilac Milan Vujaklija. U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1920. godine održani su prvi izbori za Ustavotvornu skupštinu. Najviše glasova dobili su demokrate osvojivši 92 od 419 mandata i radikali sa 91 mandatom, a iznenađenje su priredili komunisti sa 50 poslaničkih mesta. Žene, vojnici i oficiri, kao i pripadnici nacionalnih manjina, nisu imali pravo glasa. Godine 1928. rođen je književnik i prevodilac, akademik Miodrag Pavlović.
Godine 1943. u Teheranu su u Drugom svetskom ratu, na prvom zajedničkom sastanku, sovjetski lider Josif Staljin, predsednik SAD Frenklin Ruzvelt i britanski premijer Vinston Čerčil razmatrali otvaranje drugog fronta u Evropi, operacije na istočnom frontu, posleratno uređenje Evrope i pitanje Jugoslavije. Dogovoreno je da se Jugoslavija obnovi “u potpunom teritorijalnom integritetu i nezavisnosti, s tim što će pitanje njenih zapadnih granica biti rešeno poslije rata”. Iste godine poginuo je Boško Buha, bombaš Druge proleterske udarne brigade, narodni heroj Jugoslavije.

buha
Godine 1950. u Beogradu je osnovan Muzej pozorišne umetnosti Srbije, dok je četiri godine kasnije Ernest Hemingvej dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Istorijske zanimljivosti potražite u rubrici Vremeplov koja će biti na portalu Zorainfo svakog ponedeljka.

Autor: N.Rausavljević

Comments are closed.