ZEMLJORADNIČKA ZADRUGA PROFI AGRAR 2018 IZ SLATINE – skup mladih, hrabrih i obrazovanih ljudi!

Kada stignete do planine Cer na svega 15 kilometara od Šapca naići ćete na jedno selo po imenu Slatina. Naočigled ni po čemu posebno, ali kad malo bliže upoznate meštane shvatite da su ljudi ti koji mesto čine posebnim, a ne samo puka lokacija. Tu smo naišli na jedan lep primer spoja prijateljstva, iskustva, obrazovanja i hrabrosti. U pitanju je “ZEMLJORADNIČKA  ZADRUGA PROFI – AGRAR 2018 SLATINA”. 7 hrabrih ljudi došlo je na ideju da pokušaju nešto što se već odavno izgubilo kod nas, a to je osnivanje zadruge. O njihovom putu ka uspehu, preprekama i izazovima govoriće Vladan Popović, direktor zadruge.

Zora Info Profi Agrar - Slatina
Profi Agrar – Slatina

            -Vladane, čija ideja je bila da se osnuje zadruga?-

            – Ideja je došla sasvim spontano, par prijatelja se okupilo, svako od nas zaposlen i zaokupljen svojim brigama, ali sa zajedničkim ciljem da uspemo iskoristi njive koje posedujemo u okrugu kako bi pokrenuli malo stvari na bolje. Glavni pokretač ove ideje je Goran Jančić, četrdesetčetvorogodišnji diplomirani inžinjer tehnologije prerade voća, povrća i alkoholnih pića. Rođen je u Austriji, gde stiče obrazovanje, zatim osniva veoma uspešnu firmu u Slovačkoj, a po povratku u Srbiju koristi svoje obimno znanje i kontakte koje tokom niza godina stekao uspešno poslujući svuda po Evropi. Okuplja ekipu i predlaže nam da osnujemo poljoprivrednu zadrugu. E, baš na tu njegovu rečenicu svi se slatko nasmejasmo, ali kako on nije skidao strogu grimasu sa lica shvatili smo da je potpuno ozbiljan. I tako počesmo razmatrati mogućnosti o udruživanju snaga. Kako to obično biva naišli smo na gomilu pitanja za koje je trebalo pronaći najbolje rešenje. Srećom među nama sedmoricom koji se odlučismo na ovaj poduhvat, pored Goranove stručnosti i znanja imamo i 2 inženjera zaštite bilja,što je dodatno olakšalo čitav proces.

Profi Agrar

            -Ako se ne varam, za osnivanje zadruge je potrebna je i proizvodnja neke kulture koja bi objedinila sve vas. Šta vas je to povezalo? Koja je bila ideja vodilja?-

            – Naravno da je tako. Slatina kao i cela Pocerina su još u doba Rimljana bile upisane u vinogradarsku kartu. Bagremov med sa obronaka Cera spada među najkvalitetnije na svetu. Povrh svega toga pošto je područje je pogodno za uzgoj jagodičastog i bobičastog voća davao nam je sijaset mogućnosti za proizvodnju neke od ovih kultura. Međutim, ovde nailazimo na prvu prepreku. Svi vrlo dobro poznajemo situaciju sa otkupnim cenama sirovog proizvoda. Česta variranja cena, nestabilno tržište i muke kroz koje prolaze voćari iz našeg i obližnjih mesta navelo nas je da malo razmišljamo “izvan zagrade”. -Ponosno odgovori Vladan, a potom nastavi dalje.- Pošto na tržištu hrane, kako u Srbiji, tako i u Evropi, Rusiji i svetu, raste potražnja za proizvodima koji su konzervirani bez hemijskih sredstava, naša zadruga je razvila ideju o proizvodnji sušenog voća, povrća, začinskog i lekovitog bilja. Takvi proizvodi su stalna preporuka zdrave ishrane. Ne sadrže aditive i dodatni šećer. Najbolje od svega je što su ovi proizvodi veoma jednostavni za skladištenje, jer ne iziskuju veliki utrošak energije.-

Profi Agrar - Malina
Profi Agrar – Malina

            – To sve deluje kao skup i dugotrajan proces, pa se postavlja pitanje koliko vremena je potrebno da se sve to ostvari?-

            – Neću vas lagati, ulaganja su u početku prilično velika, ali smo uspeli sve to da prebrodimo zahvaljujući učešću u republičkom projektu pod nazivom “500 sela – 500 zadruga”.  Ministarstvo bez portfelja na čelu sa ministrom Milanom Krkobabićem pomoglo je ovaj naš projekat sa 5,5 miliona dinara kako bi nabavili potrebnu opremu za uspešno ostvarenje našeg plana.-

            -Kada pominjete opremu, kakva je sve to oprema potrebna da bi se pravili proizvodi konzervirani bez hemijskih sredstava?-

            – Ono što je nas podstaklo na takvu proizvodnju je pojava na tržištu jedinstvene sušare. To je sušara ADASTRA1T firme OPTIMONIA iz Stare Pazove. Ona u sebi sadrži zatvoren sistem sušenja i toplotnu pumpu. Jedinstvena je po tome što sirove proizvode može sušiti na niskim temperaturama do 60 stepeni, što će dovesti do veoma niskog procenta vlažnosti od 2% do 4%, a sve to uz mali utrošak energije(3-5 puta manji utrošak energije). Sušara radi na sledeći način: Jednom uzet vazduh iz spoljašnje sredine sve vreme sušenja kruži kroz toplu i hladnu komoru. U toploj komori vazduh preuzima vlagu iz onoga što sušite i pretvara je u vodenu paru. Tako dobijena smeša toplog vazduha i vodene pare prelazi u hladnu komoru gde se vodena para kondenzacijom pretvara nazad u vodu vraćajući sistemu toplotu utrošenu u procesu sušenja. Tako se ovim zatvorenim sistemom ne gubi, već koristi energija dobijena iz vodene pare. Ekonomično i ekološki prihvatljivo, a proizvodi iz nje zdravi, sa zadržanom hranljivom vrednošću, bojom, mirisom i ukusom.

Malina je spremna za isporuku

            -Veoma zanimljiva sprava, moram priznati. Pretpostavljam da je potrebno puno vremena da se dođe pozicije u kojoj ste sada. Recite nam nešto o osnivačima zadruge i planovima.-

            – Za osnivanje zadruge zaslužno je ni manje ni vise nego sedam ljudi različitih profila. Od akademski obrazovanih do onih je vredan i naporan rad oblikovao u ljude kakvi jesu danas. Smatramo sebe za spoj mladih entuzijasta, iskusnih stručnjaka i odličnih poljoprivrednih proizvođača. -reče kroz šalu Vladan pa nastavi. Kao što se po nazivu zadruge može videti mi smo veoma mlada organizacija. Počeli smo sa radom 5. maja 2018. godine. Nemojte da vas to zavara. Na samom početku napravljen je plan rada koji je obuhvatao period od 3-4 godine, međutim napornim radom, stručnošću i požrtvovanjem uspeli smo da sve to sprovedemo u delo za godinu i po dana. Da, da samo godinu i po. -Ponosno reče Vladan.- Naša zadruga trenutno broji 7 osnivača i 17 kooperanata. Među tim članovima imamo i petoro u stalnom radnom odnosu. Imamo otvorenu svoju poljoprivrednu apoteku koja doprema svu potrebnu robu. Ideja je da na taj način, udruživanjem i povećanjem količina sredstava neophodnih za sprovođenje agrotehničkih mera, pojeftinimo troškove proizvodnje. Takođe, ono što treba da se zna je da je sedište zadruge u Slatini, a većinu proizvodnje se obavlja u Varni.

            -Pored Ministrastva bez portfelja, sa kim još ostvarujete saradnju?-

            – To je lepo pitanje. Od samog početka imali smo pomoć lokalne samouprave i njihove direkcije za poljoprivredu zajedno sa zadružnim savezom Srbije. Kada nam je stručna pomoć bila preko potrebna, pomogli su nam puno ljudi iz Poljoprivredne komore Republike Srbije,zatim Institut za zaštitu bilja Beograd, Poljoprivredni fakulteti u Zemunu i Novom Sadu i Niški poljoprivredni forum. Kao što možete videti, nauka ima svoj veliki deo u ovo našem poslu. Nije to tako kao što ljudi smatraju da za poljoprivredu ne treba pročitati ništa. Čovek se mora usavršavati u svakom trenutku. Tako i mi dođosmo do uspeha.-

            Napuštamo Zadrugu Profi – Agrar sa već u napred zagovorenim novim druženjem i pričom o proizvodnji sušenog voća i potpuno prirodnih ekstrata napravljenih od sušenog voća.

Comments are closed.