Zvuk Zrak Znak

 

Miomir Grujić Fleka

Prolaz posvećen umetniku u Gospodar Jevremovoj.
Miomir Grujić Fleka

Miomir Grujić Fleka bio je nezaobilazna figura šabačke i beogradske progresivne scene 80-tih i 90-tih godina XX veka. Rođen je 1954. godine u Šapcu i jedan je od osnivača Zavičajnog kluba studenata koji se nalazio u Domu omladine, sadašnjem Kulturnom centru. Klub Rupa, u kom je Fleka bio progamski urednik svih kulturnih sadržaja, danas nosi njegovo ime. Tvorac je i programski direktor čuvenog kluba Akademija u Beogradu. Tokom devedestih godina, kao autor emisije Šišmiš na radiju B92, Fleka postaje zaštitni znak beogradske underground scene. Autor je multimedijalnih projekata Urbazona i Trotorok. Miomir Grujić Fleka je bio magistar slikarstva i multidisciplinarni umetnik čija je kompleksna umetnička praksa zastupljena u svim važnijim istorijama savremene umetnosti post-jugoslovenskog prostora.

Fleka je bio inspiracija za lik Crnog, glavnog junaka u filmu Crni bombarder. Polovinom devedesetih učestvuje u dokumentarnom filmu Zombietown i u projektu Child in war, grupe KLF, gde je glas u numeri The Magnificent.

Nedavno je prolaz u Gospodar Jevremovoj ulici u Šapcu,  zvanično poneo ime ovog umetnika. Pored murala oslikanih u prolazu, postavljena je i tabla posvećena njegovom liku i delu.

Fleka: Zvuk Zrak Znak nalaziće se na programu Galerije Kulturnog centra do 4. decembra 2017. godine.

A.Perić

Comments are closed.