Dogodilo se današnji dan 11.9.

Događaji na današnji dan

1273. – Izborom grofa Rudolfa von Habsburga za kralja Svetoga Rimskog Carstva njemačke nacije, okončana je svađa oko prijestolja. To je bio početak uspona Habsburgovaca na položaj najmoćnijega njemačkog plemstva, koje je gotovo neprekidno do 1806. vladalo Carstvom.

1697. – Austrijskom pobedom u bici kod Sente de facto se završio Veliki turski rat.

1709. – Anglo-holandsko-austrijske trupe pod komandom vojvode od Marlboroa i princa Eugena Savojskog ostvarile Pirovu pobedu protiv Francuza u bici kod Malplaka, velikoj bici u Ratu za špansko nasleđe i najkrvavijoj bici 18. veka.

1801. – U Leipzigu je premijerno izvedena romantična tragedija Friedricha Schillera “Djevica Orleanska”, doživjevši velik uspjeh. Kasniji dramatičari kao npr. Friedrich Hebbel, Bertold Brecht i George Bernard Shaw puno su se kritičnije postavili prema toj francuskoj nacionalnoj junakinji.

1830. – Proglašena republika Ekvador kao deo konfederacije Kolumbije.

1848. – Hrvatski ban Josip Jelačić prešao Dravu.

1855. – Posle 11 meseci opsade, britanske, francuske i turske trupe su zauzele Sevastopolj, najznačajniju rusku bazu u Crnom moru. Time okončana najveća operacija u Krimskom ratu.

1870. – Kralj Sardinije Viktor Emanuel II napao Papsku državu u Rimu, a 1871. preselio svoju prestonicu u Rim i uselio se u palatu Kvirinal. Papa se povukao u Vatikan i od tada njegov suverenitet ograničen samo na vatikanske palate.

1921. – Osnovan Jugoslovenski atletski savez.

1922. – Liga naroda, uprkos protestima Arapa, potvrdila britanski mandat nad Palestinom.

1944. – Jugoslavenski partizani oslobađaju Mljet.

1950. – U Dubrovniku (FNRJ) je zatvorena 9. šahovska olimpijada. Zlatnu medalju osvojila je ekipa domaćina Jugoslavija, srebro je osvojila Argentina, dok je bronzano odličje pripalo reprezentativcima Zapadne Nemačke. Inače, to je bilo prvo sportsko takmičenje na kojem se pojavila reprezentacija Zapadne Nemačke.

1962. – Britanska grupa „Bitls“ snimila prvi singl „Lov mi do“.

1963. – Austrija je potpisala sporazum o prestanku atomskih pokusa.

1973. – U Čileu desno orijentirana hunta pod vodstvom Augusta Pinocheta Ugarta (i uz pomoć SAD) izvodi državni udar u kome je svrgnuta socijalistička vlada predsjednika Salvadora Allendea.

1974. – U Gilfordu osnovan britanski sastav Strenglersi.

1995. – Nakon više od tri godine Armija Republike Bosne i Hercegovine zauzima Vozuću.

1995. – Na hiljade ljudi demonstriralo ulicama Pariza u znak protesta zbog obnavljanja francuskih nuklearnih proba u južnom Pacifiku.

1997. – Škoti na referendumu prihvatili plan britanske laburističke vlade za uspostavljanje parlamenta Škotske, prvi put posle gotovo 300 godina.

2000. – Ruski i američki kosmonauti Jurij Malenčenko i Edvard Lu uspešno okončali šestočasovan izlazak u otvoren kosmos na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

2001. – U samoubilačkom napadu otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu, poginulo oko 3.000 ljudi. Dva tornja STC, visine 410 metara, u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn potpuno srušena, a zgrada Pentagona znatno oštećena. Optuživši Osamu bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana.

Izvor: http://www.nadanasnjidan.net/

Comments are closed.