KATARINA GAČEVIĆ – NAJBOLJA SPORTISTKINJA ŠAPCA 2017. GODINE

Uvek je zadovoljstvo pisati o uspešnim sportistima koji svojim medaljama, duhom i energijom obasjavaju ime svog grada, roditelja, kluba. Zadovoljstvo je utoliko veće kada se radi o mladim, perspektivnim talentima čija karijera tek počinje, a već imaju i te kako zapažene rezultate. Šabac svakako ima čime da se ponosi, jer upravo jedna izuzetna mlada dama gravira njegovo ime u svetu sporta visoko na podijumu. Reč je o Katarini Gačević, učenici Medicinske škole “Dr Andra Jovanović”, koja danas za “Zoru” priča o karijeri koja s početka nije bila tako izgledna, ali, ako se po jutru dan poznaje, njeno je bili prilično maglovito, ali je dan zato osunčan.

Prvenstvo Balkana za juniore u dvorani, 10.2.2018., Sofija (Foto: atletikabg.com)
Prvenstvo Balkana za juniore u dvorani, 10.2.2018., Sofija (Foto: atletikabg.com)

Bacanje kugle…

-Bio je avgust 2012. godine, trenirala sam gimnastiku, bili smo, kao i svake godine, na takmičenju u Italiji. Gledala sam kako neko baca kuglu, a kako sam krupna i visoka, ponudili su i meni da probam i tako je sve krenulo – počinje sa osmehom svoju priču Katarina.

Istambul, bronzana medalja 2017. Katarina Gačević i Katarina Sekulić (400m), srebro
Istambul, bronzana medalja 2017. Katarina Gačević i Katarina Sekulić (400m), srebro

Iz radoznalosti se upušta u dotad za nju nepoznatu disciplinu, ne sluteći kakva je karijera čeka. Prve dve-tri godine priprema se u novoj disciplini, sve do prošle godine kada osvaja medalje na državnom prvenstvu u kategoriji mlađih juniora, starijih juniora i seniora. Tada postiže i svoj, do tada najveći uspeh, a to je 3. mesto na prvenstvu Balkana za mlađe juniore u bacanju diska. Pažljivi čitalac će primetiti kako do sada nismo pominjali disk već samo kuglu, ali nama i nije namera da zbunimo pažljivog čitaoca, već je rešenje vrlo prosto: mlada Katarina zaista na početku karijere baca kuglu (inače tešku 4kg), da bi se uskoro prihvatila i bacanja diska (1 kg), a to su već dve od četiri bacačke discipline (uz kladivo i koplje).

-Svi su mi govorili: “Bolje ti to leži, više si građena za disk”, ja sam ih poslušala i  stvarno se ispostavilo da mi bolje ide nego kugla.

Ipak, zimski period prošle godine koristi kako bi se više fokusirala na  bacanje kugle. U sklopu reprezentacije ide na prvenstvo Balkana u dvorani, gde osvaja sedmo mesto, a čemu prethodi drugo mesto na državnom prvenstvu za mlađe i starije juniore i treće mesto u državi za senior u dvorani.

Prvenstvo Balkana za mladje juniore, 3.6.2018., Istanbul
Prvenstvo Balkana za mladje juniore, 3.6.2018., Istanbul – 3. mesto

Bacanje diska…

U mesecu martu bazira se na bacanje diska i tu je prva kod mlađih i starijih juniora i druga u seniorskom nadmetanju (u kugli 2. kod mlađih i starijih juniora i seniora). Ovo je samo delić njenih postignuća. Možda zvuči pomalo konfuzno, ali suština priče je vrlo prosta: na svakom takmičenju na kom se pojavila, Katarina uzima medalje, uglavnom prva mesta. Ponovo će ići na Balkanijadu u Rumuniju sa starijim juniorima, bacajući u obe discipline, zatim ove godine Balkanijada u Sofiji…

Dobro se seća i svog najboljeg balkanskog bacanja:

-Dva puta nisam baš najbolje bacila, treći put je bio dobar. Videla sam da disk pada blizu linije od 40 metara, čekala sam samo da vidim rezultat. Drugo mesto mi je izmaklo za samo 1cm!

Tehnika bacanja kugle vrlo je složena i postoje dve tehnike, kružna i klizna; kod prve se zamah pravi okretanjem u krug, a kod druge se zamahuje dvokorakom. Kao i u svakom sportu, postoje pravila: kugla se ne sme odvajati od vrata prilikom zamaha, kada se uđe u krug za bacanje nema izlaska niti “čepanja” linije dok kugla ne padne, a kada padne, ne sme se preći balvan koji stoji ispred kruga (za disk je isto, samo nema balvana). U bacanju diska postoji samo kružna tehnika, a za dobar hitac potrebna je pre svega psihička priprema. Na državnim takmičenjima baca se šest puta, odnosno prvo tri hica, pa onda osam najboljih bacača bacaju još po tri i gleda se najbolji rezultat.

Prvenstvo Srbije za juniore, 16.6.2018., Sremska Mitrovica
Prvenstvo Srbije za juniore, 16.6.2018., Sremska Mitrovica

-Sve ide “iz glave”, tek posle dolaze snaga i brzina. Ponekad imam problem sa psihičkim spremanjem, jer sam po prirodi tremaroš. Mnogo zavisi i od toga kakav mi je dan, treba da se sve poklopi – ako je dan “loš”, ništa mi neće ići od ruke, ako je “dobar”, ne smeta mi ništa, sigurno ću bacati dobro.

Brojne medalje…

Katarina posebno naglašava učestvovanje na internacionalnim mitinzima u Baru i Zenici gde se nadmetala sa seniorkama koje imaju iskusva sa evropskih i svetskih prvenstava. Tu pravi svoj lični rekord.

-Svaka medalja mi je draga na svoj način, svaka ima svoju priču. Ono o čemu se piše ovih dana je i moje učešće na državnom prvenstvu za seniore gde sam bila druga “na disku” (treća “u kugli”), odmah iza Dragane Tomašević, naše poznate bacačice. Tu sam bacila blizu ličnog rekorda, koji za disk iznosi 41,33m, a za kuglu 12,41m.

Prvenstvo Srbije za seniore, 7.7.2018. Kruševac
Prvenstvo Srbije za seniore, 7.7.2018. Kruševac

Katarina Gačević najbolja sportiskinja Šapca

Kaća trenira u AŠK “Tempo” i jedna je od takmičara koji imaju učešće u reprezentaciji. Uz nju se još ističu i Nikolina Mandić (trčanje na 800m), koja je ove godine osvojila drugo mesto na prvenstvu Balkana za mlađe juniore. Ivan Planko i Marko Mišić (muška štafeta)  sa reprezentacijom osvajaju 3. mesto takođe na balkanskom prvenstvu (4x400m).

Katarina Gačević - Dodela priznanja najuspesnijim sportistima u 2017. god.
Dodela priznanja najuspesnijim sportistima u 2017. god. Katarina i trener Borko Antonić

Katarina Gačević proglašena je za najbolju sportistkinju Šapca 2017. godine. Priča sa mladom šampionkom vrlo je interesanta i uzbudljiva, često prekidana pauzama tokom kojih pokušava da se seti na kom prvenstvu i takmičenju je uzela koju medalju čas u jednoj, čas u drugoj disciplini. Ona ne miruje, trenira sedam dana u nedelji, ima punu vreću odlikovanja i tek je napunila 18 godina. Uz sve to je i odličan učenik, uvek nasmejana, pozitivna i raspoložena.

Vidi još:OKK ŠABAC – KROZ ISTORUJU ŠABAČKE KOŠARKE

Pomoć porodice i trenera

– Ništa ne bih mogla bez svesrdne pomoći porodice i trenera Borka Antonića, a tu je i društvo. Nažalost, ovde u Šapcu nemamo prave uslove za treniranje, uglavnom sam na Starom gradu, bacam na betonu ili na nekoj livadi, snalazim se. Kad god možemo, odemo u Mitrovicu, jer tamo imaju pravi atletski stadion. Ni Borko nije pravi bacački trener, ali utoliko je naša pobeda veća, kada dođemo i pobedimo sve one koji imaju daleko bolje uslove od nas. iskrena je i s pravom ponosna Kaća, koja retko voli da se hvali i uglavnom ne priča o svojim postignućima. Naposletku, skromnost je vrlina velikih ljudi, a o njima najviše govore drugi i zaslužene medalje.

Iako ne voli da priča unapred, sledeće godine očekuje da će baciti normu za prvenstvo Evrope za starije juniore, a san joj je i svetska medalja. Za sada ne zna šta će upisati dogodine, a sebe eventualno vidi i u Americi.

-Sport je divna stvar. Stičemo prijatelje i poznanstva, posećujemo gradove koje možda drugačije ne bismo bili u prilici da obiđemo- zaokružuje priču naša šampionka i mi joj od sveg srca čestitamo i želimo da ostvari svoje sportske snove!

(“Šabac – grad sportskih šampiona”. Tekts realizovan u sklopu projekta Grada Šapca .)

Comments are closed.