ODBOJKAŠKI KLUB “PARK 015”

Široka lepeza “Zorinog” miljea rashlađuje se ovih vrelih letnjih dana još jednom sportskom pričom. Ovoga puta obuhvatamo mlad, obećavajući klub ženske odbojke, “Park 015”, a za sagovornika imamo upravo predsednika i jednog od osnivača, Petra Simića, profesora fizičke kulture.Odbojkaški klub "Park" Šabac

-Klub sam osnovao sa prijateljem trenerom Dejanom Brkovićem. Obojica smo završili fakultet za fizičku kulturu i sport, popularni DIF. Krenuli smo kao školica sporta pre pet godina, da bismo se godinu dana kasnije registrovali i od tada funkcionišemo kao klub.

Od 2014. do danas dosta se toga unapredilo i promenilo. Brojčano stanje ne može biti nezadovoljavajuće: počelo se sa 6 devojčica, a danas klub broji oko 130 članova. Takmičenja postoje u 5 uzrasnih kategorija: pretpionirke, pionirke, kadetkinje, juniorke i seniorke, a sva su pod okriljem Odbojkaškog saveza Srbije. Pretpionirke igraju turnire u regionu Posavotamnave i druge su na tabeli, dok ostale kategorije igraju ligaški sistem.

Kada su postignuća kluba u pitanju, sve je stvar aspekta:Odbojkaški klub "Park" Šabac

-Za mene lično, najveći uspeh je brojnost, a rezultati su promenljivi od kategorije do kategorije. Mnogo nam je bitno da nas “ima”, a s obzirom na to da smo mlad klub, siguran sam da ćemo se rezultatski postepeno približavati vrhu tabele.

Simić ne ističe nijedno ime posebno, jer se drži stare devize: “Trener je odgovoran za poraze, a ekipa za rezultate”. Najmlađi uzrast je drugi razred srednje škole, a najstariji je generacija 2000.

-Sporiji napredak kluba, ako tako mogu da kažem, jeste posledica odlaska velikog broja svršenih srednjoškolki na studije. Ali, tu smo realni i uvek savetujemo devojke da im škola bude na prvom mestu, jer od nje će sutra živeti. Često ih “preispitujemo” kolega i ja, kakve su im ocene, bodrimo ih i hrabrimo na tom polju. Uvek je šteta sa jedne strane, kada nam odbojkašica posle toliko godina truda i ulaganja napusti klub i krene da studira, ali sa druge strane, bude nam drago jer obično ostajemo u kontaktu i znamo da smo deo psihofizičkog razvoja ugradili u jedan mladi životni put – iskren je i ponosan ovaj pedagog fiskulture.

Odbojkaški klub "Park" Šabac Kadetkinje
Kadetkinje

Izuzetno je mali broj muških i ženskih sportista koji mogu profesionalno da žive od odbojke. Primer “Vizure” može da posluži kao ilustrativan, jer iako imaju najbolje rezultate, muku muče sa finansijama.

-Nešto je svetlija situacija sa “Zvezdom“, “TENT”-om, “Spartakom”, ali strogo od odbojke ovde kod nas ne može da se živi. Druga priča je u inostranstvu – jasan je Petar.

Uspešnog trenera u najširem smislu odlikuje sposobnost da sportisti kroz njegov rad i zalaganje zavole određeni sport i da dugo godina ostanu u njemu. Sa druge strane, rezultati i sama organizacija govore sami za sebe, a takvi su Gajić, Kolaković, Terzić. Najvažnija “misija” svakog trenera, bilo da je u profesionalnim vodama ili ne, jeste umešnost motivisanja dece i mladih. Strpljenje i razumevanje da nijedan rezultat ne dolazi preko noći takođe treba da odlikuje svakog ozbiljnog trenera.

Odbojkaški klub "Park" Šabac Trofeji
Prvi međunarodni turnir OKPark i drugo mesto. Prvo mesto Crvena zvijezda iz Obudovca 3

-Decu treba motivisati radom i dobrim odnosom. Što se mene lično tiče, motiviše me i dobra reč koju zadovoljni roditelji “od usta do usta” prenose jedni drugima, jer njihovo zadovoljstvo jeste jasan signal kolegi i meni da činimo pravu stvar za dobrobit dece. Brojčano stanje našeg kluba govori u prilog tome. Prvo odnosom i radom na treninzima, a kasnije i rezultatima deca svakako nagrade svoje trenere, po sistemu: koliko dobiješ – toliko daš.

Struktura treninga je raznovrsna i zavisi od uzrasta. Najmlađi imaju neku vrstu modifikovane igre (skraćen teren, prilagođena pravila, spuštena mreža). Svaki trening nastavlja se na prethodni, postoji funkcionalna povezanost i logički sled koraka. Ono što starije uzrasne grupe treba da postignu jesu težnja ka automatizmu i koordiniranoj timskoj igri, tj. da prirodno i bez mnogo razmišljanja funkcionišu kao ekipa sa svim onim činiocima dobre i kvalitetne igre: kretanje po terenu, razmišljanje u timskom duhu, predviđanje poteza protivnika i blagovremena reakcija itd… Uopšteno, ipak, trening počinje standardnim vežbama zagrevanja, poboljšavanjem fizičke kondicije, zatim taktika i rad sa loptom…

Odbojkaški klub "Park" Šabac Turnir u Malom Zvorniku
Turnir u Malom Zvorniku – drugo mesto 2

-Želeo bih da istaknem da, globalno gledano, roditelji prerano “guraju” decu u sport očekujući odmah rezulate. Ako je u pitanju fudbal, imate situaciju da dete sa 4-5 godina kreće da trenira i do svoje 15. godine ono je u trenažnom procesu. Šta je sledeći korak? Sledeći korak jeste da dete prestane da trenira. Lično ne bih preporučio da dete počinje da se bavi odbojkom pre 9. ili 10. godine. Ovo važi za sve sportove sem gimnastike, atletike i plivanja, koji su, da kažem, bazni sportovi. Tek posle ovoga treba osluškivati na koju stranu dete želi da se okrene. Dakle, nemojte pre osme godine terati decu na treninge, za rezultate treba vremena i strpljenja – savetuje Petar Simić roditelje.

Vidi još:ŠABAČKI MARATONAC KOJEM JE SVAKI KRUG POČASNI!

Odbojkaški klub "Park" Šabac
Pobeda protiv OK OSEČINA

Prema njegovim predviđanjima, ženska odbojka će još dugo biti u svetskom vrhu, ali je problem što mi računamo samo medalje, a uspeh je biti među prvih deset u svetu. U muškoj odbojci slična je situacija, ali je baza mala. Ipak, ne sumnja u nova osvajanja Evrope i sveta.

Za sve pripadnice lepšeg pola koje bi htele da se pridruže “Parku 015” i možda jednog dana podižu pehare, vrata kluba su uvek otvorena, a tu su i kontakti:

063/7352240 i

(“Šabac – grad sportskih šampiona”. Tekts realizovan u sklopu projekta Grada Šapca .)

Comments are closed.