OKK ŠABAC – KROZ ISTORIJU ŠABAČKE KOŠARKE

“Zorini” putevi sporta prostiru se tragom velikih ljudi i udruženja, a njen vremeplov omogućava nam da jasnije sagledamo kako se i zbog čega počinjalo, šta je bila inicijalna kapisla  i kako je tekao nečiji razvojni put. Današnja priča vrti se u znaku velike narandžaste lopte, a datira iz 1995. godine. Naš vremenski vodič (koji je u košarci 41 godinu), otkriva nam kako je jedna mala, optimistična ideja od pre 23 godine stasala u posve ozbiljan, trofejni, mnogoljudni klub – OKK “Šabac”:

Počeci košarke u Šapcu

-Do te godine postojao je “Sava trans”, ali dolazi do razmimoilaženja tadašnjeg trenera Vuletića i rukovodstva kluba. I ja sam, iz moralnih razloga napustio celu priču, te je na moj predlog osnovan Omladinski košarkaški klub “Šabac” – ukratko sumira uspomene Slobodan Žikić – Žika, jedan od osnivača kluba, kasnije trener, danas tehničko lice. U početku je i sam bio košarkaš, kao gimnazijalac, a kada se vratio sa studija, uključuje se u rad sa decom (1977). Kasnije se i njegova deca bave istim sportom: sin biva član seniora (kasnije odlazi u Ameriku), dok je ćerka sa 16 godina stigla do Prve lige čiji tim se borio za prvaka Srbije. Kasnije i ona odlazi u Ameriku, završava koledž i dobija sportsku stipendiju.

Žikic Slobodan – Žika dobija nagradu za 40 godina u svetu košarke

Elem, priča o klubu teče dalje: Kreće se sa mlađim “pogonom”, bez ambicije da se formira seniorski klub. Međutim, priča se zahuktava od starta, daleko ozbiljnije nego što se iko nadao: mnogo dece prilazi, samim time i apetiti rastu. Dolazi uskoro do odvajanja muške i ženske ekipe (koja se po odvajanju takmičila u Drugoj ligi). Sa muškim delom se takmičarski kreće krajem devedesetih, u okviru regionalne lige (igra se sa promenljivom srećom), da bi nešto kasnije ušli i u B ligu, dok su se devojke već duži niz godina ustalile u Saveznoj ligi (sa jednom pauzom, kada ispadaju iz Prve lige).

-U sezoni 2015/2016. godine se sa svim pobedama, u ligaškom delu plej-ofa,  vraćamo u Prvu ligu, gde smo za sada stabilni. Prethodnu sezonu završili smo na 6. mestu, zahvaljujući manjku sreće i pojedinim čudnim sudijskim odlukama, ali dobro, idemo dalje – optimističan je, kao i uvek Žika, koji već najvaljuje pripreme za naredni krug takmičenja.

Nova sezona biće vrlo teška, jer četiri ekipe ispadaju (Prva liga se smanjuje sa 12 na 10 ekipa), a to će, kako kaže naš sagovornik-stručnjak, biti veliki problem za većinu ekipa (sem za “Zvedu”, “Partizan”, “Korać”). On je iskren i realan:

Ženska ekipa “OKK Šabac”

-To su standardno jaki timovi, veliki broj igračica i želi da pređe u te klubove, a Beograd kao Beograd ima veliki broj klubova na raspolaganju. Na nama je da ne budemo ispod mesta koje je peto “od dole”, jer u tom slučaju zadržavamo mesto u Prvoj ligi. Budžet je toliki koliki je, valjda će doći bolja vremena pa će biti i više novca za sport.

Muška ekipa “OKK Šabac”

Uzrasti u školicama su različiti: kreće se sa školicom 7-8 godina, a radi se po kategorijama. Takmičenje je po sistemu sedam ekipa (muška i ženska konkurencija), dve seniorske  i pet mlađih kategorija. U regionu je OKK godinama neprikosnoven, kada je ženska košarka u pitanju (mlađe kategorije), dok se dečaci bore u novoformiranoj kadetskoj ligi Srbije. Sledeća sezona počinje zvanično prvog avgusta (krajem septembra se već igraju kvalifikacije), a pripreme kreću i nešto ranije, kada se deca vrate sa raspusta, a stariji sa odmora.

Klub danas broji 200-250 članova, osciluje, a to zavisi od sezone do sezone, ali i od toga kako trenutno izgleda naša sportska scena: ako, na primer, odbojkaši postignu veliki uspeh, deca mahom više upisuju odbojku, ako Đoković pobeđuje, tenis itd… Dok su ranije vršene promocije po školama, danas deca klubu uglavnom prilaze bez roditelja – sa drugom, drugaricom, bratom ili sestrom… Preko leta se vežba na otvorenom terenu “Koš kluba”, iza Doma sindikata, preko zime se koriste sale (škole “Janko Veselinović” ili gimnazijska). Klub raspolaže sa 5 trenera, četiri u muškoj konkurenciji (Dejan Popović, trener prvog tima, Stojadin Marković, Vlada Mišić, Dule Darković) i dva u ženskoj konkurenciji: ponovo Vlada Mišić i Srđan Perić, a u planu je dovođenje još dva trenera, po jedan u svakoj konkurenciji. Aktuelni dugogodišnji predsednik kluba je Dragan Vuković, nekadašnji košarkaš, čija su deca takođe bili članovi OKK-a.

Još malo istorije

Najveća dostignuća kluba su: plej of devojaka u Prvog ligi (prethodna generacija, Lazarevac), sadašnja u istoj zauzela je 6. mesto, dok postava jačeg pola može da se pohvali ulaskom u B ligu u dva navrata. Neki od istaknutih igrača čija imena zavređuju da budu izdvojena su Oliver Stević i Živanović (kasnije igrali za “Zvezdu”), Aleksandar Rašić, Nikola Vasić, Aleksandar Todorović, Aleksa Negovanović, Miloš Novaković (kasnije “Partizan”), Grušanović Mladen, Nataša Čikić, a od mlađih Daskalović Ana (najpesrpektivnija pionirka na prvenstvu Srbije, nažalost pretrpela tešku povredu ligamenata).

Osvojeni trofeji

-Realno gledano, želja svakog igrača je da zaigra za velike klubove i reprezentaciju, tako da ne možemo nikom prebaciti zbog odlaska iz našeg kluba. Možemo samo biti ponosni što smo iznedrili te i takve mlade sportiste čije karijere su često kulminaciju dostizale u inostranstvu – ponosan je i iskren Žikić. Postoje i izvesna obeštećenja, tako da se, istina, i zaradi koji dinar, ali se izgubi kvalitetan igrač. Srećom, konstantno stvaramo nove.

Za OKK “Šabac” je ipak najbitije da u muškoj i ženskoj konkurenciji imaju stabilnog prvoligaša, a nije redak slučaj da se neki igrače vrate u matični klub.

Da je talenat samo vrh ledenog brega, a sve drugo rad i vežbanje, nije novina. Sportskih terena u gradu ima, ali ni poneki nov ne bi bio višak. Kada se dete bavi sportom, to je uvek pohvalno: razvija se fizički, izrasta u zdravog čoveka, socijalizuje se kroz druženje, neguje se sportski duh, upoznaju novi gradovi i stvaraju poznanstva i prijateljstva, ali i pravilan način, čvrstina, da se prihvati poraz, što svakog neminovno ponekad čeka u životu.

Svi koji žele postati članovi OKK “Šabac” mogu se prijaviti na utakmicama kluba, doći u prostorije lično (Gospodar Jevremova 1) za sve informacije od 08.00-14.00h, doći do “Koš kluba”, ili se mogu informisati putem telefona na broj: 015/350-271.

(“Šabac – grad sportskih šampiona”. Tekts realizovan u sklopu projekta Grada Šapca .)

Comments are closed.