PRAVO U CENTAR – STRELJAČKA DRUŽINA “RADNIČKI” OSI

Šabac jeste sportski grad, o tome ne treba trošiti reči. Da je i šampionski isto tako, takođe se odlično zna. O broju medalja koje su donete u Mali Pariz, što klupskih, što pojedinačnih, možemo samo da nagađamo. O pojedinim sportskim velikanima i klubovima „Zora“ je već pisala, a danas pišemo o sportu koji nije toliko uzeo maha, odnosno pišemo o sportskom društvu, ali čije medalje ni za zeru ne zaostaju za bilo kojim drugim – naprotiv. Danas gostujemo streljačkoj družini „Radnički“, sekciji OSI (osobe sa invaliditetom) u prostorijama MZ Kamenjak. Pričamo sa jednim od šampiona i trenerom, Milomirom Marom Markovićem i neprikosnovenim državnim prvakom Gordanom Gocom Pešić.

Goca i Mare – trener i šampionka!

-Prema mojim saznanjima, prvi streljački klub formiran je negde oko 1960. godine, a nalazio se na Starom gradu, gde se i danas nalazi zgrada streljane. Tu se pucalo u metalne mete. Nešto kasnije, naše rekvizite prebacujemo u prostorije „Zorke“ (pri kojoj i jeste formiran klub, fabrika je obezbedila opremu) – počinje priču Mare.

Klub se potom premešta u potkrovlje OŠ „Janko Veselinović (za vreme direktora Jelisava), gde boravi deset godina, a zatim se seli u prostorije bivšeg Doma kulture (iza vatrogasnog doma) gde boravi još deset godina. Pre nekoliko godina, morali su napustiti i te prostorije i privremeno opremu sklanjaju u streljački klub u Loznici, za koji pucaju od 2010. do 2015. godine. Tek od te godine, Milomir aktivira invalidsku sekciju u Šapcu (pri „Radničkom“) i Gordana i on kreću u okupljanje ekipe. Na početku zauzimaju sredinu tabele Prve lige OSI na republičkom nivou (između 13, 14 ekipa), da bi se postepeno približavali vrhu, a poslednje četiri godine kotiraju se među prve tri ekipe. Danas se prostorije kluba, kako je rečeno, nalaze u prostorijama MZ Kamenjak, iako iz gradske uprave stalno obećavaju da će dobiti sopstveni prostor, mada opremu klub već ima.

SD “Radnički” – Šabački sokolovi

I više nego skromni uslovi iz prethodnog perioda nisu sprečili Gordanu da bude treća u finalu Kupa, da nekoliko puta bude državni prvak u MK (malokalibarka) i u vazdušnoj puški. Možda najbolji pokazatelj njenog talenta i uspeha jeste činjenica da Goca pre tih takmičenja nije ni videla vazdušnu pušku, kamoli znala kako se rukuje njom.

Streljačka družina „Radnički“ (OSI) je član Streljačkog saveza Srbije, a danas broji 10-ak članova (od kojih četvoro invalida). Sredstva dobijaju od grada na akontu osvojenih medalja. Redovni su učesnici na Seoskim olimpijskim igrama od njihovog osnivanja.

Pravila za gađanje su standardna i svuda ista: gađa se meta sa odstojanja od deset metara. Starosne granice nema. Ispravan stav je za gađanje naročito bitan, a bezbednost je na prvom mestu (puška se uvek usmerava samo ka meti, bilo da se puni ili gađa). Dva su minuta za nameštanje položaja, kada se stav zauzme, nema pomeranja dok se gađanje ne završi. Puška se naslanja na rame, a prilikom gađanja koriste se kožne jakne posebne izrade (zbog naleganja kundaka na rame). Najvažnija je smirenost, jaka koncetracija i smirena ruka. Postoje i tri različite puške: standardna, MK i serijska.

Dodela pehara, Smederevo

Za najveća postignuća kluba zaslužna je upravo Gordana, 371 krug u Inđiji, a državni rekord je 372 (od ukupno 400), odnosno od sto dijabola, 4 pogotka su „devetke“, a sve ostalo je „desetka“. U pojedinačnom takmičenju postoji 6 kola Lige, na kraju godine se svi rezultati sabiraju; Goca u svih šest osvoja zlato i na kraju godine u finalu zasluženo prvo mesto.

-Počela sam rekreativno 2009. godine dok smo još bili u Loznici i to je bio moj prvi susret sa puškom. Te godine u Šapcu bili su susreti gradova. Tada sam gađala više iz radoznalosti. Sledeće godine postajem državni prvak. Tu poziciju držala sam narednih šest, sedam godina. Želim da naglasim da ništa od svega ovoga ne bih postigla bez mog sjajnog trenera Milomira Marjanovića, koji je svojevoljno počeo da me trenira upravo 2009. godine, kada je prepoznao moj potencijal.

Pehari i medalje

Posle ovog više nego uspešnog perioda, dolazi do blagog pada rezultata, ali to je ni malo ne obeshrabruje:

-Tu sam postigla sve što se moglo postići, ali me trenutno više zanima standardna puška i reprezentacija, da i tu napredujem, kao i obaranje državnog rekorda. Pušku imam, sto imam, nemam samo jaknu, ali to me neće zaustaviti – smeška se naša šampionka, dok mi nijednog trenutka ne sumnjamo u izglednost njenih očekivanja. Gordana puca iz kolica, a u zavisnosti od odabira puške, ima određena pomagala (u OSI konkurenciji postoje različiti tipovi pomagala za  različite stepene invalidnosti).

Specijalno priznanje

Da bi se takmičila u međunarodnim vodama, potrebno je da na državnim takmičenjima bude u finalu, a tu je uvek među prvih pet. Svoj najbolji rezultat postigla je pre dva meseca, kada je upravo u finalu bila druga (prvo mesto izgubila je za 0,1), a gađale su se elektronske mete. Odlični rezultati, odnosno bodovi iz finala otvaraju joj vrata reprezentacije (čiji je pridružni član već nekoliko godina) i da u svetu brani boje Srbije. Preduslov za to je da se prvo postignu zapaženi rezultati sa serijskom puškom, kako bi se prešlo na standardnu u reprezentaciji. Dragan Ristić, Dejan Jokić i Zdravko Savanović (Loznica) naši su nosioci svetske zlatne medalje u konkurencij OSI, vazdušna puška.

U toku godine postoji oko 19 takmičenja: 8 kola lige sa standardnim puškama, 6 kola lige, serijsko oružje, državno prvenstvo  (tri dana), finale Kupa i finale Lige.

-Deca prilikom promocije po školama pokazuju veliko zanimanje, čak dolaze ovde kod nas da gađaju, ali i dalje nemamo odgovarajuće uslove. Kažu da se streljaštvo posebno preporučuje hiperaktivnoj deci, a mi smo imali prilike da se uverimo da je delotvorno.

Planovi kluba za narednu godinu su kalendarski isplanirani: jul i avgust je pauza, u septembru počinje kolo lige (serijska puška), kolo lige (standardna), finale kupa…

Iskreno se nadamo da će streljačka družina “Radnički” OSI stati finansijski na noge, jer to sigurno zaslužuju svojim radom, zalaganjem i nadasve – postignućima.

Svi oni koji bi hteli da okušaju ruku i oko u ovoj disciplini, mogu se raspitati u prostorijama MS Kamenjak.

(“Šabac – grad sportskih šampiona”. Tekts realizovan u sklopu projekta Grada Šapca .)

Comments are closed.