Prepodne se “gađa” brojkama – popodne strelicama osvaja pehare!

Šapčanka, Radenka Đurić(49) živela je do 26. novembra sasvim običan život jednog šefa računovodstva u Školi primenjenih umetnosti. Odlazak u Novi Sad promenio je njen život iz korena. Od tada je ona prvak u gađanju pikadom u ženskoj konkurenciji na Kupu gradova i III međunarodnom otvorenom turniru „Vojvodina Open 2017“ u klasičnom pikadu!

Šabački pikado klub na jednom od takmičenja

Kuriozitet leži u tome što je Radenka član Šabačkog pikado kluba od oktobra ove godine!!!

Pehar prvaka u ženskoj konkurenciji

„Ovo je nešto što sam najmanje očekivala, naročito zbog toga što sam se ovoj ljubavi vratila posle dvadeset godina. Sa starijim bratom, Radetom Gavrićem, koji je član Šabačkog pikado kluba bacala sam strelice davno. Životne obaveze su me udaljile od ovog sporta pa sam napravila dužu pauzu i evo sad sam tu sa peharom za koji još ne mogu da poverujem da je moj“, uzbuđeno govori Radenka za Zorainfo.

Za pikado je, prema njenim rečima, potrebno biti precizan jer nije bitno pogoditi samo u centar već su bitni svi brojevi iz kruga. Računanje ide od 501 do 0, a poslednji broj se duplira i mora biti jednak ostatku poena koji je ostao do nule. Kod takmičenja uvek ima troje ljudi, dvoje koji biju bitku i treći koji piše. Radenki kolege iz kluba pomažu oko računanja i treninga i daju joj svesrdnu podršku.

Koncentracija, mirnoća i koordinacija su osnova za dobre rezultate jer gađate sa udaljenosti od 2,37 metara metu koja je postavljena na visini od 1,73 metra. Najviše trpe ruka, rameni pojas i noge.

„Dvaput nedeljno treniramo u mesnoj zajednici „Žika Popović“, a obično provedemo oko dva i po sata trenirajući ili se međusobno takmičeći. Uskoro ću montirati metu i kod kuće kako bih više vremena provodila u vežbanju jer je sezona krenula od oktobra pa se valja naoružati bodovima. Ne planiram previše jer sam shvatila da je mnogo faktora uključeno da biste pobedili pa sa nestrpljenjem očekujem sledeći megdan.“

U finalu Kupa gradova naša sugrađanka je pobedila Jelenu Nešić iz Novog Sada sa rezultatom 4:2. Pikado okuplja puno muškaraca, žena je malo pa bi Radenkina želja bila da se ovaj sport omasovi i u ženskom svetu. Trenutno je ova hrabra žena osma od ukupno dvadeset aktivnih takmičarki ovog sporta.

Profesionalna oprema za pikado je skupa – strelica koja se sastoji iz tri dela(peruška, šaft i telo) košta između 30 i 120Eur, dok mete, one izdržljivije, koštaju od 50Eur pa nadalje. Šabački pikado klub se sam finansira, sve je na dobrovoljnoj bazi i za ovaj sport godine su nevažne pa tako u ovom klubu možete pronaći članove od 16 do 70 godina.

Da podsetimo, Šabački pikado klub je osnovan 2015.godine i otvoren je za sve koji žele da se zabave i druže ili pak profesionalno bave ovim sportom, kako za aktivne sportiste i rekreativce tako i za osobe sa invaliditetom.

Decembra prošle godine po prvi put je u Šapcu u Hali Zorka održano državno prvenstvo u pikadu što je svojevrsni uspeh kluba koji u tom trenutku beleži tek godinu dana postojanja.

Deo ekipe Šabačkog pikado kluba ispratila nas je u krnjem sastavu iz njihovih prostorija. Na svim licima osmeh se vijorio poput zastave i sijao kao Radenkin pehar. Svojom voljom, pozitivnim stavom i plemenitošću bacili su strelicu direktno u centar mete – naše srce!

(“Šabac – grad sportskih šampiona”. Tekts realizovan u sklopu projekta Grada Šapca .)

Comments are closed.