„ŠAH-MAT“ – ŠABAČKI ŠAHOVSKI KLUB

Šah, popularna igra za dvoje stigla nam je iz daleke Persije, a izraz „šah-mat“ preveden na naš jezik znači „kralj je mrtav“. O istoriji šaha, njegovim velikanima (Karpov, Kasparov, Talj) već se pisalo i pisaće se, a današnja „Zorina“ tema jeste upravo šah u našem gradu i, shodno tome, naš sagovornik je predsednik Šabačkog šahovskog kluba – Miroljub Merdović:

Predsednik ŠŠK Miroljub Merdović

-Naš klub datira još iz 1905. godine, a zvaničan zapis u biblioteci Beograda kaže da ga je osnovao Josif Vinaver igranjem prve zvanične partije između beogradskog i šabačkog šahovskog kluba. To je bilo u proleće, mada u istoj biblioteci postoji još jedan dokument da je Stojan Čupić još ranije doneo šah u Šabac.

Sa jednog od turnira

Mali Pariz odvajkada važi za trgovački grad pa se govorilo da se nekad šah igrao „po kavanama“, između trgovaca i zanatlija, u pauzama. Sve u svemu, koreni datiraju od pre jednog veka, a to je dovoljno da još jedan medaljon zablista na svetlom nebu ordenja našeg lepog grada. U raznim takmičenjima, ŠŠK (Šabački šahovski klub) više je od 60 godina. 1965. godine ovom klubu dodeljene su (na trajno korišćenje) prostorije u glavnoj ulici, Gospodar Jevremova broj 1, u prolazu, gde se  i danas nalaze (nekada su prostorije bile u Domu kulture „Vera Blagojević“ koje su delili klub i vojska, a izgradnjom Doma armije, vojska prelazi u novu zgradu).

ŠŠK je poznat po organizovanju brzopoteznih turnira koji se igraju svakog petka, a ponosno ističu i dva svoja velika turnira, od kojih je jedan memorijalnog karaktera: u znak sećanja na  Čedomira Petrovića (bivšeg sekretara i dobrotvora kluba), a drugi je veliki svetosavski turnir (čiji je pokrovitelj kompanija „Galeb group“ preko 25 godina). Oba ova takmičenja poprimaju međunarodni karakter. Govoreći o članstvu, Merdović dodaje:

Marija Dragojević

-Što se tiče broja članova, mi ih imamo približno 200, od kojih je 80-ak takmičara, podeljenih u tri ekipe: prva šabačka ekipa je član centralne Srbije (gde smo već 12 godina); druga ekipa se takmiči u okviru Srpske lige centrale Srbije (okupljamo podmladak koji se kali kroz takmičenja da bi jednog dana zakucao na vrata Prve lige). Postoji i ženska šahovska ekipa koja se takođe takmiči u okviru Prve lige centralne Srbije, a sa ponosom možemo reći da je ona iznedrila i dve izuzetno uspešne šahistkinje: Marija Dragojević (višestruka kadetska prvakinja Srbije) i Anđela Bojičić (jedna od deset naših najboljih šahista) koja ima titulu fide-majstora.

Poseban kuriozitet, ponos i primer jeste rad šahovske sekcije kojom rukovodi prof. Draško Beguš, Pantelić Saša i Visojčić Miroslav, takođe fide-majstori. Polaznika ima oko 60, svih uzrasta, a na ruku im ide i odluka Ministarstva za omladinu i sport po kojoj je šah, kao izborni predmet, ušao u sve škole.

Turnir

-Naša želja je – ističe Merdović – da on postane i redovni predmet, kao što i jeste u prestižnim zemljama (Rusija, Ukrajna, Francuska, Poljska), tako da se nadam da će Srbija nastaviti sa svojim šahovskim dostignućima, kao u vreme Gligorića, Matulovića, Matanovića, Ljubojevića, kada smo bili druga sila u svetu (posle Rusa). Bez podmlatka nema ni napretka, ne samo u našem, već i u svim sportovima.

Skoro po pravilu, preduslov da neko dete uspe u šahu jeste da bude dobar đak. Uz pomenutu Anđelu Bojičić, izdvajaju se još i Ivan Marjanović i Miloš Pantić, dečaci pred kojima je vrsna karijera velikih majstora. Sasvim je jasan značaj ove misaone igre u mentalnom razvoju omladine koja danas robuje digitalnim i elektronskim uređajima i sve se manje socijalizuje. Planiranje u igri prenosi se na planiranje u školi, životu, to je umna disciplina koja se kali godinama, a jednom stečena navika traje, ukoliko se redovno „osvežava“. Pored najmlađih, pri klubu su i veterani, koji svoje slobodno vreme takođe troše na kreativan i društven način.

U okviru kluba se nalazi i sudijska organizacija, a sam klub se nalazi u okviru Mačvanske lige.

-S ponosom mogu da kažem i to da je naš Savez najbolje organizovan od svih u Srbiji. U okviru Saveza imamo i Prvu ligu regiona, a imamo i registrovanih preko 25 ekipa koje se takmiče u okviru Šahovskog saveza Srbije, u kojoj prednjače dve ekipe: Šahovski klub Vladimirci i ŠŠK, koji se takmiče u okviru Prve lige centralne Srbije.

Ovih dana ŠŠK igra svoj najteži meč jer je Agencija za restituciju donela odluku po kojoj klub mora da napusti svoje višedecenijske prostorije (zbog pojave naslednika prostorija koje se trenutno koriste), pa se čelni ljudi iz uprave bore da na svaki način zadrže staru lokaciju, ili barem dobiju odgovarajuću novu.

-Kao što fudbalerima treba fudbalski teren, košarkašima fiskulturna dvorana, tako i našem Šabačkom šahovskom klubu trebaju odgovarajuće prostorije kako bi nastavio da rađa nove i uspešne šampione. Nadamo se da će grad prepoznati naše potrebe i da ćemo, s tim u vezi, naići na podršku i razumevanje – jasan se Miroljub Merdović, predsednik i prosvetni radnik.

Svi zainteresovani predškolski i školski uzrasti mogu slobodno doći u prostorije ŠŠk-a, škola šaha je besplatna, a informacije mogu dobiti na telefon: 064/1955538.

(“Šabac – grad sportskih šampiona”. Tekts realizovan u sklopu projekta Grada Šapca .)

Comments are closed.