SVE VIŠE ŠAPČANA ZAINTERESOVANO ZA ENERGETSKU EFIKASNOST

Zgrada u ulici Kralja Petra Prvog broj 8 u naselju Benska bara jedna je od onih čija će fasada biti rekonstruisana ovog leta. Radovi na spoljašnjoj izolaciji su otpočeli, a inicijativu je podržalo dve trećine stanara.

Zgrada u Ulici Kralja Petra I, naselje Benska Bara

– Na našoj zgradi ništa nije rađeno od 1974. godine, skoro pola veka. Sigurno će biti udobnije i zimi i leti, a i smanjiće nam se računi. Posebno nas raduje što će cela zgrada biti mnogo lepša – ističe Krsman Đukić, predsednik kućnog Saveta.

Termoizolacija

– Sve je veće interesovanje Šapčana za projekat energetske efikasnosti. Rezultati merenja koje smo radili prošle sezone na urađenim zgradama pokazali su uštedu od više od 40 odsto. Radimo paralelno termoizolaciju i ugradnju termostatskih ventila i to se pokazao kao isplativ paket za stanare, kojim se uloženi novac vrati kroz neko vreme – kaže Slobodan Jerotić, direktor JKP Toplana.

Doktor Steva Stanković podelio je sa stanarima svoje utiske o termoizolaciji na osnovu iskustva koje je stekao živeći u zgradi koja je termoizolovana pre četiri godine.

– Moje komšije i ja smo se uverili da je leti mnogo prijatnije u stanovima, a  zimi toplije. Što je većini najvažnije, računi za grejanje su niži. Ono što smo uložili, samo kroz račune za zimske mesece se skoro isplatilo – objašnjava Stanković.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Comments are closed.