SVETSKI ŠAMPION U KARATEU KOJI U ŠABAC OPET DONOSI PRIZNANJA

Fudokan (jap. 不動館; “Kuća čvrstih temelja”) je škola karatea koju je osnovao 1980. dr Ilija Jorga. Ime „FUDO“ potiče od imena Kazeovog kluba u Parizu iz koje je dr. Ilija Jorga izveo kovanicu Fudokan. Fudokan je naučna verzija Šotokana (ogranak tradicionalni karate) jer uči sve šotokan kate. Takođe uči kate iz sličnih stilova (Sančin, Seisan, Nipaipo itd.) ali ima i svoje kate. Ove kate je iz Šotokana izbacio Masatoši Nakajama 1958. jer je hteo da napravi jasnu razliku između stilova.

Fudokan savez Srbije

Sada se pitate zašto pominjem ovu borilačku veštinu. Evo zašto. Pre nekoliko dana upoznao sam mladog seniora u FUDOKAN Karate Savezu i s obzirom na to da je ovaj dvadesetsedmogodišnjak svetski šampion, želeo sam da i vi upoznate ovog talentovanog sportistu. Milan Grujičić iz Cerovca(27) se karateom bavi od svoje devete godine. Čim je čuo, kako kaže, da u Cerovcu ima karate klub, odmah se zainteresovao, upisao, počeo da trenira i to i dan danas traje. Jedno vreme je čak razmišljao da nešto počne da trenira uporedo sa ovim, mislio je džudo, ali trenutno još uvek je samo na karateu.

Milanov šampionski put

Prvo svoje takmičenje je imao sa svojih deset godina, tu je već počeo da osvaja medalje. Na tom svom prvom takmičenju osvojio je srebrnu medalju, a sa reprezentacijom je počeo 2011. god. Nastup je bio na Svetskom prvenstvu, ali tu nije ništa osvojio. Posle toga je imao jednu tešku povredu, gde se povukao sa takmičenja četiri godine, a onda je rešio 2015. godine ponovo da se aktivira kao takmičar. Te godine postaje državni prvak u borbama, a prema njegovom mišljenju 2016-ta je bila jedna od najboljih. Tada je osvojio i državno prvenstvo i KUP. Bio je proglašen za najuspešnijeg takmičara u njegovoj kategoriji u Ligi. Kasnije je proglašen i za najuspešnijeg takmičara godine u Fudokan Savezu. 2017-ta još uspešnija gde osvaja zlato na Svetskom prvenstvu u Rumuniji u Klužu. A onda je usledila i 2018. godina!

Zlatno odličje Milan Grujičić

U ovoj godini je odbranio titulu državnog prvaka, završio je na drugom mestu, što se tiče Fudokan Lige. Na Evropskom prvenstvu koje se održavalo od 5. do 9.12. 2018. u Sloveniji u Portorožu osvojio je dva srebra i bronzu. Srebro je bilo u borbama u kilaži do 84 kilograma, drugo srebro je isto bilo u disciplini Embu tim mix sa koleginicom Milicom Omerović i treće mesto, bronza u kumite timu sa kolegama iz Crvene zvezde, Milanom Pavlovićem i Sulejman Mehmed Alijem i to je zaista bio veliki uspeh za njega.

I pored povrede medalja

Posle takmičenja osećao se veoma srećno, pogotovo kako kaže što je mesec dana pre takmičenja imao tešku povredu zadnje lože, gde nije mogao ni da se sprema jer i nije imao neke velike ambicije da će nešto ostvariti ali ispostavilo se na kraju da je ovo zaista ogroman uspeh i da mu ovo mnogo znači.

Učesnici svetskog prvenstva u Rumunija

Najveću podršku ima od svoje porodice ,ali iza njega je stala i kompanija u kojoj radi. Sa Milanom su išli i njegovi drugovi iz kluba Ana Pajić, Dejan Trifunović, Milica Omerović, Danijel Jovanovič, Mladen Sević, Sandra Kovačević, Nenad Đuričić, Filip Tovilović i oni su osvojili isto medalje, a Milica je kao što smo rekli osvojila srebro sa Milanom u Embu timu mix ( prikaz borbe između muškarca i žene). Iduće godine očekuje ga pored Lige i Državnog prvenstva, Svetsko prvenstvo u Štutgartu gde brani titulu svetskog prvaka, a postoji priča da će imati neke kvalifikacije za profesionalnu Ligu karatista, čiji bi turniri trebalo da se održe u Indiji.

Novi izazovi u sledećoj godini

Iduće godine očekuje ga pored Lige i Državnog prvenstva, Svetsko prvenstvo u Štutgartu gde brani titulu svetskog prvaka, a postoji priča da će imati neke kvalifikacije za profesionalnu Ligu karatista, čiji bi turniri trebalo da se održe u Indiji.

Srebrni u Sloveniji

Zbog ovakvih talentovanih i mladih ljudi čini mi se, ne posustajemo. Imamo još uvek nade, da će buduće generacije mnogo više vrednovati i ceniti nečiji trud i talenat.

Fudokan-Srebro u  mix- u sa koleginicom Milicom Omerović
Srebro u  mix- u sa koleginicom Milicom Omerović

Okretaće se više ka dobrim, plemenitim, moralnim i kulturnim vrednostima kakvi su se od pamtiveka cenili, bar u našim krajevima. Ignorisaće se prostakluk, primitivizam, vređanje, ne poštovanje starijih, a primećivaće se više talenti, poput Milana Grujičića, zatim uspešnih mladih matematičara, budućih naučnika, sportista i dr. Zato verujmo mladima, jer oni pokreću svet i nadam se pokrenuće ga na bolje….zato sam vas upoznao sa ovim mladim uspešnim sportistom.

 (“Šabac – grad sportskih šampiona”. Tekts realizovan u sklopu projekta Grada Šapca .)

Comments are closed.