U GREHU ŽIVI GRAD VELIČINE ŠAPCA

BRAK?!

Odluka o stupanju u brak u Srbiji nalik je kupovini novog automobila, jer oba u proseku traju 12 godina?! Za materijaliste to i nije tako loše, imajući u vidu da se za to vreme potroši bela tehnika dobijena kao svadbeni dar.

Šapcani i vanbračna zajednica

Pre nego što izaberu jedno od gore pomenutog, šabački mladenci najčešće pribegavaju oprobanoj metodi vanbračne zajednice. Kao glavni razlog navode bolje upoznavanje partnera, ispunjenje drugih životnih ciljeva ili rešavanje egzistencijalnih problema. Verovali ili ne, prošle godine evidentirano je čak 120.000 srpskih parova koji žive u vanbračnoj zajednici, što je red veličine grada Šapca. Institucija braka, u tom smislu, izgubila je konstituciju. Tek 36.429 parova se godišnje odluči da kaže sudbonosno „NE“ samačkom životu.

Brak
Sada je već kasno 🙂

Trend je poslednjih godina da nezavisnost i samostalnost jednog od partnera nužno znače i momentalni izlazak iz bračnog života, te tako predstavljaju neke od inicijalnih razloga za razvod. Toj tezi ide u prilog i podatak od 7.614 razvedenih parova u prošloj godini. Pored pomenutog, najčešći razlozi za razvod braka su nezrelost partnera, prevara i razilaženje oko osnovnih životnih principa. Jedan od njih, u brojnim slučajevima, prema istraživanjima, predstavlja čak i rođenje deteta.

Uloge supružnika

Prema rečima sociologa, ustaljene uloge supružnika koje nisu u skladu sa sadašnjom rodnom i polnom ravnopravnošću, nedostatak komunikacije, površno zbližavanje, nerazumevanje, nespremnost na simbiozu života i ljubomora glavni su problemi današnjih parova. Sve više parova stiče epitet mađioničara sačuvavši brak duže od srpskog proseka. U prilog razbijanja iluzija o braku, pisac i trener životnih veština Žana Poliakov kaže: “Parovi se razvode jer očekuju da ih ona druga osoba u braku učini srećnim.

Svađa (izvor: pixabay.com)

A to je neizvodljivo. Onda mislimo da će biti bolje u sledećem braku i tako može u nedogled dok ne progledamo i ne suočimo se sa svim svojim “iluzijama“ o braku i ljubavi uopšte. Jedna od najčešćih zabluda je da mi sami nismo kompletni bez partnera i da nam je potrebna druga osoba da nas upotpuni. A time će nas i učiniti srećnim. Ništa nije dalje od istine ali opet, mi volimo sve naše iluzije.”

Vidi još: LJUBAV – JEDINI KRIVAC ZA POČETAK I KRAJ SAVREMENIH BRAKOVA!

Kako Šabac stoji sa statistikom?

Tako Šabac u proseku godišnje broji 212 razvedenih brakova, od čega je 114 rešeno sporazumnim razvodom zbog egzistencijalnih (ne)prilika, a u 98 slučajeva završenu reč donosi sud. Odluka o razvodu, prema podacima Zavoda za statistiku, Šapčane najčešće zatekne u 43. godini,  dok se dame u najvećem broju slučajeva za prekid braka odluče u 40. godini.

Na drugom tasu šabačkih terazija u 2015. godini se nalazi 447 sklopljenih brakova, 3 više u odnosu na prethodnu godinu. Tako šabački mladoženja u proseku ima 31 godinu, dok mlade sa svojih 28 kao najčešći razlog za ulazak u bračne vode navode ljubav za ceo život, dok četvrtina njih u brak uđe zbog nezavidne materijalne situacije, ili slučaja „beba“.

Kada se podvuče crta i saberu brojke, bilo da se kupuje automobil ili stupa u brak, jedino redovnim održavanjem i ljubavlju može da se utiče na negativan srpski prosek.

Autor teksta: A. Vujević/Foto pixabay.com

Comments are closed.